tren-chinez-mare-vitezaChina, tara care deține 25.000 de km de linii de mare viteză lucrează la noi trenuri super-rapide care pot rula in mod constant cu 400 kmh, scrie agenția Xinhua. Trenurile chineze chiar sunt rapide: spre exemplu cei 2.700 km dintre Beijing si Kunming sunt parcurși in sub 11 ore, cam cat fac trenurile noastre intre București si Arad. China a lansat cercetări si pentru trenuri care să ruleze cu 600 km/h, dar este un proiect pe termen lung din cauza siguranței si a investițiilor uriașe.Din 21 septembrie 2017 trenurile de pe ruta Beijing-Shanghai rulează cu 350 km/h, la șase ani după ce viteza a fost redusă la 300 km/h după două accidente grave soldate cu zeci de morți. O anchetă extinsă a scos la iveală multe nereguli tehnice si corupție larg răspândită. (n.a. Puteți viziona un videoclip de prezentare aici)

In acești ani s-au făcut teste intense, iar concluzia este ca 350 km/h poate fi considerată o viteză sigură. Acum sunt planuri clare de a duce viteza la 400 km/h, dar vor trebui făcute modificări la linii.

Trenurile chineze dispun si de un sistem ultra-sofisticat care sa permită oprirea automată a garniturii in caz ca este detectat un obstacol pe linie sau dacă sunt condiții meteo vitrege. Chiar si așa, un tren ce rulează cu 350 km/h are nevoie de câțiva kilometri pentru a opri.

China a lansat in 2008 prima linie de mare viteză, intre Beijing si Tianjin, iar de atunci nu s-a mai oprit cu inaugurările.

Intre Beijing si Shanghai sunt 1.300 km, iar trenurile fac sub patru ore si jumătate. Intre Lanzhou si Urumqi sunt 1.700 km, iar trenurile fac 11 ore. Trenurile sunt utile si pe distante scurte: de exemplu intre Shanghai si Suzhou sunt 85 km si cel mai rapid tren face 22 minute.

Articol de Vlad Barza de pe pagina web HotNews, 27.02.2018