pkp-eu-funds-300x225Administratorul infrastructurii feroviare din Polonia PKP PLK si Centrul pentru Proiecte de Transport al UE au semnat un contract de finanțare in valoare de 745 de milioane de euro (3,2 miliarde de zloți) in cadrul Programului Operațional Infrastructura si Mediu 2014-2020 pentru reconstrucția gărilor Rzeszów Główny si Węglówka aflate pe secțiunea de cale ferata Chorzów Batory – Tarnowskie Góry – Karsznice – Inowrocław – Bydgoszcz – Maksymilianowo, parte a liniei C-E 65.

„Acordurile de cofinanțare sunt importante pentru creșterea confortului si eficienta transportului de marfa. Reconstrucția stației Rzeszów, care beneficiază de o finanțare UE in valoare de 166 de milioane de zloți (38,6 milioane de euro) va asigura standarde ridicate de calitate pentru toți calatorii, o atenție sporita acordându-se nevoilor persoanelor cu mobilitate redusa. Cofinanțarea de peste 3 miliarde de zloți (698 milioane de euro) pentru modernizarea „Węglówka”, o linie care leagă Silezia de porturi (Porturile Tri-City: Gdansk, Gdynia si Sopot) va permite creșterea transportului feroviar de marfa, principalul obiectiv al companiei in aceasta perioada financiara”, a declarat Președintele Consiliului Administrativ al PKP PLK, Ireneusz Merchel.

In cadrul proiectului, PKP PLK va reconstrui gara Rzeszów care va fi dotata cu peroane, lifturi si sisteme de informare a pasagerilor moderne si funcționale, un pasaj subteran, dar si facilitați pentru persoanele cu mobilitate redusa. De asemenea, se afla in desfășurare lucrările la noua halta Rzeszów Vest in zona viaductului peste Aleje Wyzwolenia si lucrările de reconstrucție a patru viaducte in Rzeszów. Conform estimărilor, investițiile vor fi finalizate in prima jumătate a anului 2021.

Pe Linia Coal-Trunk (magistrala Węglowa), PKP PLK va moderniza peste 200 de km de linie inclusiv macazuri si rețeaua de tracțiune. Viteza trenurilor de pasageri va creste la 140 km/h, iar cea a trenurilor de marfa la 120 km/h, îmbunătățind transportul de mărfuri din Silezia către porturile Gdańsk si Gdynia. Patru centre de control noi vor fi construite la Węglówka, iar toate aparatele de cale si trecerile la nivel vor fi modernizate pentru a optimiza nivelul de siguranță al traficului. Linia Coal Trunk este si ea importanta pentru traficul de pasageri. In urma investițiilor, 19 stații si halte vor fi reconstruite si vor fi construite doua halte noi in Chorzów si Bytom.

Secțiunea modernizata a liniei feroviare Nr. 131 Chorzów Batory – Tarnowskie Góry va deveni un element important al legăturii Katowice cu aeroportul Pyrzowice (aflat la 25 km nord de capitala regionala Katowice).

Informație preluată de pe pagina web clubferoviar.ro