Firmele din China, interesate de reabilitarea căii ferate române

CFR-Infra-300x200Reabilitarea şi modernizarea căilor ferate române reprezintă una dintre problemele spinoase cu care se confruntă Guvernul şi, în special, Ministerul Transporturilor. Fostul ministru de resort, Lucian Şova, susţinea că anual 300 km de cale ferată se deteriorează în ţara noastră, iar statul repară doar 10 km.

Deşi Comisia Europeană a alocat ţării noastre 5,8 miliarde euro pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, feroviare şi navale, doar o mică parte din aceste fonduri au ajuns în calea ferată română, deşi ea ar fi trebuit modernizată pentru că face parte din coridorul IV de transport feroviar european.

În aceste condiţii, Ministerul Transporturilor a căutat alternative de finanţare, chiar şi prin realizarea unor parteneriate public-privat. La mijlocul lunii octombrie 2018, fostul ministru Lucian Şova a discutat, în Serbia, cu omologul său chinez despre posibilitatea implicării firmelor din Asia în reabilitarea şi modernizarea căii ferate din ţara noastră.

Demersurile iniţiate de Şova au fost continuate, ieri (na 10.01.2019), de Eugen Teodorovici, ministru interimar al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a avut o întâlnire cu Zhang Hechuan, preşedinte al China Tiesiju Civil Engineering Group Co., Ltd. (CTCE Group), şi cu reprezentanţi Incertrans SA.

Discuţiile s-au axat pe relaţiile bilaterale româno-chineze în domenii de interes, precum infrastructura de transport rutier şi feroviar şi construcţiile civile.

Eugen Teodorovici a declarat: “China este un partener tradiţional al României care, sunt convins, va contribui semnificativ la dezvoltarea şi implementarea unor proiecte strategice în domeniul infrastructurii de transport la nivel naţional. A fost o primă întâlnire în care fiecare parte şi-a exprimat convingerea unei colaborări avantajoase şi de lungă durată”.

CTCE Group, parte a China Railway Group Ltd. (CREC), este o societate de stat chineză şi a doua companie de construcţii şi inginerie la nivel mondial. CTCE Group activează, de peste 60 de ani, în domeniul infrastructurii de transport şi al construcţiilor de cale ferată, cu o cifră de afaceri de peste 50 de miliarde de dolari şi se află în top 500 mondial “Fortune Global 500”, topul marilor corporaţii.

Articolul publicat pe pagina web bursa.ro

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj