Comisia Europeană a adoptat raportul privind dezvoltarea pieței feroviare

logo Comisia EuropeanaRaportul Comisiei privind situația pieței feroviare a UE arată că traficul feroviar de călători a continuat să crească cu 1,7% pe an între 2009 și 2011, în timp ce traficul feroviar de mărfuri nu a atins încă volumul precedent crizei economice.

Cel de-al șaselea raport de monitorizare a pieței feroviare (RMMS), adoptat la 6 februarie de Comisie, arată că, în ceea ce privește infrastructura, lungimea totală a rețelei feroviare UE în 2016 a fost de aproximativ 221 000 km și aproximativ 54% din rețeaua UE a fost electrificată. Rețeaua de mare viteză s-a extins la peste 8 400 de kilometri de linie, având o dublare a lungimii între 2003 și 2017.

Între 2011 și 2016, cota de piață a concurenței, adică operatorii alternativi față de operatorii naționali, a crescut în majoritatea țărilor UE. În 2016, în toate țările, cu excepția Greciei, Irlandei, Lituaniei și Luxemburgului, au fost activi noi operatori de transport feroviar care concurează cu operatorii naționali, iar în jumătate cota de piață a concurenților era mai mare de 40%. În ceea ce privește piețele de călători, doar jumătate din statele membre au concurenți care operează pe piața comercială a pasagerilor.

Raportul arată că, la sfârșitul anului 2016, peste un milion de persoane au fost angajate în sectorul feroviar european. Această forță de muncă rămâne predominant de sex masculin; în medie, doar 21% erau femei. În plus, raportul evidențiază faptul că îmbătrânirea forței de muncă continuă să fie o preocupare, în special pentru Spania, Grecia și Italia, unde peste 50% din forța de muncă a fost în vârstă de peste 50 de ani în 2016.

Documente

Deși raportul nu oferă decât o prezentare generală la nivel înalt a principalelor evoluții, analiza completă este prezentată în documentul de lucru al serviciilor Comisiei însoțitor. Datele și cifrele sunt disponibile și într-un format Excel.

Al 6-lea Raport privind monitorizarea dezvoltării pieței feroviare, Documentul de lucru al serviciilor Comisiei însoțitor, Pachetul de date și cifre și Infographics pot fi consultate accesând următoarele link-uri:

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj