Aeroportul-BrasovPreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că în 13 mai a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru elaborarea  studiului de fezabilitate privind construcţia racordului feroviar la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, la Regionala de Căi Ferate Braşov primind o ofertă de la o firmă interesată de acest ofertă. Dosarul este în prezent în etapa de evaluare. Potrivit caietului de sarcini, acest studiu va fi realizat într-o perioadă de 12 luni, iar valoarea estimată pentru acest serviciu este de 1,2 milioane de lei.

Investiţia constă în realizarea legăturii feroviare între Gara Braşov şi Aeroport, linia de cale ferată dezvoltându-se pe actualul traseu Braşov – Bartolomeu – Ghimbav, din care se va desprinde la ieşirea din staţia Ghimbav, pe un traseu nou de aproximativ 2,5 km, până în dreptul aerogării. În cadrul acestui studiu de fezabilitate va fi analizată şi posibilitatea, într-o a doua etapă, a electrificării liniei de la Braşov la Aeroport, respectiv realizarea unui studiu de traseu care să racordeze această linie la viitorul terminal multimodal de la Feldioara. Linia de racord va avea accesibilitate directă în aeroport şi dinspre Făgăraş, oferind astfel posibilitatea de conectivitate la aeroport şi a pasagerilor din zona Sibiu şi Țara Făgăraşului.

Acest concept este inspirat din modelul de asigurare a accesibilităţii metropolitane în marile oraşe din Europa de Vest, fiind prima investiţie de acest gen din România după racordul feroviar aflat în construcţie la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

„Braşovul va deveni primul oraş din provincie care va beneficia de accesibilitate directă la aeroport”

Directorul CFR SA, Ioan Pintea, a declarat că „în contextul edificării Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav, investiţie de referinţă, unică în perioada postrevoluţionară în construcţia de aeroporturi în România, demarată la iniţiativa Consiliului Judeţean, administratorul infrastructurii feroviare române a aderat la acest proiect prin introducerea în programul de investiţii al Companiei de Căi Ferate a realizării unui racord feroviar care să conecteze municipiul Braşov la viitorul aeroport”. De altfel, el susţine că „Braşovul va deveni primul oraş din provincie care va beneficia de accesibilitate directă la aeroport prin intermediul unei legături feroviare, fapt care va genera un flux de călători important pentru ambele moduri de transport. Oraşul ar putea beneficia de această investiţie în aproximativ trei ani, în condiţiile în care acest studiu va fi finalizat în vara anului viitor”, a explicat directorul general CFR-SA, dr. ing. Ioan Pintea.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, şi-a exprimat speranţa că acest proiect se va realiza în cel mai scurt timp posibil. „Avem nevoie de legătura feroviară dintre Aeroport şi Gară, pentru a asigura accesul rapid al călătorilor atât spre Braşov, cât şi spre alte destinaţii din zona noastră. Sperăm ca procedurile să se desfăşoare fără probleme şi să avem cât mai repede un proiectant pentru racordul feroviar. Cu acest prilej, doresc să mulţumesc conducerii CFR-SA pentru promptitudinea cu care a venit în sprijinul proiectului nostru”, a precizat Veştea.

Articol de Marius Boeriu publicat pe pagina web bzb.ro, foto club feroviar care a publicat in 6 martie un articol referitor la lansarea licitației. Mai multe detalii despre licitatie gasiti în articolul de pe pagina web clubferoviar