20 octombrie 2020 – 100 de ani de la înființarea Regionalei CF Braşov

Regionala de căi Ferate Braşov pentru majoritatea şi Sucursala Regională de Căi Ferate pentru activii de azi va împlini  la data de 20 Octombrie 100 de ani de la înființare.

IMG_20160909_184711

În mersul istoriei, după unirea politică a Ardealului, Banatului, Basarabiei și Bucovinei cu Țara a urmat după cum era firesc  şi o nouă organizare a căii ferate.  Astfel în zona Ardealului după o autoadministrare între 1919 şi 1920 cu sediul la Sibiu a urmat o reorganizare generală care a determinat înființarea mai multor regionale printre care şi  Regionale de Cale Ferată Braşov.

În scurt timp de la înfiinţare a primit de la autoritățile teritoriale locale un spațiu, o clădire în care ființează şi astăzi cu toate dificultățile politice şi economice inerente unei asemenea perioade lungi de timp.

Sucursala Regională, Asociaţia Inginerilor Feroviari din România şi alte persoane de bine cu mare atracție pentru calea ferată au gândit că un asemenea moment nu trebuie ratat cu toate restricțiile inerente pandemiei.

IMG_20160909_184747Astfel în data de 20 Octombrie – marți – la ora 13.45 la intrarea principală în clădire se va dezveli o placă comemorativă şi apoi va avea loc o întâlnire în sala de consiliu cu activi, pensionari şi invitați.  Cu această ocazie se va prezenta şi un album cu imagini de epocă cu obiective feroviare de pe raza regionalei.

În ceea ce priveşte scoală feroviară brașoveană, precizăm că din anul 1920 funcționează sub denumirea Școala de ucenici de pe lângă atelierele Principale CFR Braşov  Colegiul Tehnic Feroviar Brașov, iar în anul 1921, la un an de la înființarea Regionalei C.F. Braşov, se înfiinţa prima școală de ucenici de pe lângă Depoul C.F.R. Braşov, la inițiativa directorului de atunci al Regionalei, ing. Dumitru Frâncu.

Gara Brașov - în anul înființării RCF Brașov - 1920
Gara Brașov în anul înființării RCF Brașov – 1920

Tot cu această ocazie menționăm că anul acesta trebuia să fie un an al aniversărilor multiple. Pe lângă centenarul Regionalei CF Braşov, în luna mai s-au împlinit 75 de ani de la restructurarea activităţii de centralizare, telecomunicaţii şi instalaţii electrice şi au apărut primele Servicii CT şi Secții CT şi Electrificare de sine stătătoare.

De asemenea anul acesta în luna noiembrie se împlinesc 55 de ani de la aducerea primelor locomotive ASEA în vederea exploatării pe linia Braşov – Predeal proaspăt electrificată.

La ceas aniversar ne aducem aminte şi de faptul că între regionale există şi un senior și anume Regionala CF Cluj care la 7 septembrie a împlinit 150 de ani de la înființarea în cadrul administrației de dinaintea primului război mondial.

Braşov, 04 octombrie 2020, Asociaţia Inginerilor Feroviari din România

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj