logo Comisia EuropeanaIntrând în 2021 Anul Feroviar al UE, Comisia Europeană a aprobat la 11 ianuarie o investiție de peste 160 de milioane de EURO din Fondul de coeziune pentru a înlocui linia de cale simplă între Sudoměřice u Tábora și Votice din Cehia cu o nouă cale ferată dublă cu o lungime de 17 km. Acest lucru va permite circulația trenurilor de lung parcurs, de mare viteză și a mai multor trenuri de marfă și regionale.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a comentat: „Acest proiect va moderniza transportul feroviar în Cehia, făcând rețeaua sa feroviară mai competitivă și mai atractivă în comparație cu alte moduri de transport mai poluante și periculoase. Acest lucru va aduce beneficii mari oamenilor și întreprinderilor nu numai în Cehia, ci și în restul Europei Centrale.”

Proiectul va contribui la o mai mare capacitate și competitivitate a transportului feroviar. Acest lucru va încuraja trecerea de la transportul rutier la transportul feroviar, ceea ce va aduce beneficii de mediu, sub forma unei poluări atmosferice și a zgomotului reduse, contribuind în același timp la dezvoltarea socio-economică din sudul și centrul Boemiei.

Noua linie de pe coridorul feroviar Praga-České Budějovice va facilita accesul la orașele České Budějovice și Praga și la orașul Tábor, facilitând pentru oameni satisfacerea cererii de locuri de muncă în aceste centre urbane. Acest proiect face parte din calea ferată transeuropeană care leagă Germania de Austria prin Cehia și se așteaptă să înceapă să fie operațional în primul trimestru al anului 2023.

Prelucrare după ec.europa.eu