semiremorca_P400_1Această denumire P400 indică faptul că înălțimea maximă la care o semiremorcă poate fi transportată pe cale ferată este limitată la patru metri. Această limită este stabilită pe verticală, de la baza vagonului (podeaua vagonului pe care se sprijină roțile) până la partea superioară a semiremorcii, suspensia semiremorcii fiind fără aer pentru a respecta înălțimea respectivă. In figura următoare este prezentată o astfel de remorca de la compania DSV.

dsvÎn vagoanele intermodale feroviare specializate – cu podea coborâtă, semiremorca este transportată fără unitatea tractivă, care este decuplată în prealabil pentru a ridica și plasa semiremorca pe vagon. La sfârșitul călătoriei pe calea ferată, semiremorca este descărcată de pe vagonul de transport și este recuplată la o unitate tractivă care o duce la destinație. Unele tipuri de semiremorci P400 sunt special construite permițând încărcarea și descărcarea de pe vagonul specializat prin ridicarea lor cu o macara sau cu o macara portal.

Vagoanele pentru această semiremorcă tip P400 sunt reglementate prin fișa UIC 50596-5, ediția 3, aprilie 2020 ”Transport de vehicule rutiere pe vagoane. Organizare tehnică. Transport pe vagoane cu buzunar ale semiremorcilor cu codificare P sau codificare N”

Trebuie menționat că nu toate coridoarele feroviare de marfă permit circulația acestor tipuri de semiremorci.

Grupaj realizat de AIFR®