avelia_euroduplex_alstomPatru trenuri Avelia Euroduplex din parcul SNCF au intra în serviciu comercial pe 10 mai 2021 pe ruta Madrid-Barcelona. Acestea sunt operate de OUIGO España, o filială locală a SNCF. Trenurile au fost transformate de Alstom și SNCF pentru a circula pe rețeaua feroviară spaniolă de mare viteză.

În urma acestor primele patru trenuri, alte 10 trenuri sunt în prezent transformate de Alstom pentru a deservi mai multe rute de mare viteză în Spania: inițial, rutele Madrid-Valencia și Madrid-Alicante și ulterior, Andaluzia (Madrid-Sevilla și Madrid-Malaga). OUIGO España va avea astfel un parc de 14 trenuri pentru 5 destinații cu plecare din Madrid: Barcelona, ​​Valencia, Alicante, Sevilla și Malaga.

În timpul procesului de conversie a trenurilor, Alstom a dezvoltat și a implementat arhitectura echipamentelor de semnalizare la bord, necesare pentru siguranța și performanța traficului feroviar, pe baza soluției sale digitale ERTMS Atlas. Această soluție asigură conformitatea trenurilor Avelia Euroduplex și poate fi aprobată pentru infrastructurile spaniole.

Noua arhitectură a echipamentelor de semnalizare a fost dezvoltată și validată de experții Alstom în mobilitate digitală din Saint-Ouen (Franța). Conversia vagoanelor motoare și testarea trenurilor se efectuează la sediul Alstom Belfort (în Franța), cu asistența site-urilor franceze componente din Villeurbanne (modificarea echipamentului electronic), Tarbes (modificarea cablajelor) și Le Creusot (adaptarea senzorilor de semnalizare de la bord pe boghiuri).

Proiectul este condus de site-ul Alstom din La Rochelle (Franța), care se ocupă de transformarea vagoanelor de călători și de asistarea SNCF în Spania pentru aprobarea trenurilor convertite.

Echipele SNCF și Alstom împărtășesc un spațiu de lucru comun al proiectului, ca o echipă integrată, folosind metode de lucru inovatoare pentru a respecta programul ambițios de intrare comercială în serviciu. Proiectul a fost finalizat într-un timp record de 17 luni, incluzând proiectarea, industrializarea echipamentelor de semnalizare și integrarea în trenul existent.

Alstom™ și Atlas™ sunt mărci comerciale protejate ale Grupului Alstom.

Prelucrare și foto după ALSTOM