alstom_APS_barcelonaAlstom, lider global în mobilitate inteligentă și durabilă, a primit, de la Autoritatea de Transport Metropolitan din Barcelona (ATM – Autoritatea del Transport Metropità), un contract pentru electrificarea primei faze a conexiunii la rețeaua de tramvai din Barcelona, care leagă cele două linii  de tramvai existente, cu sistemul de alimentare dinamică de la sol APS de la Alstom.

APS păstrează frumusețea mediilor urbane prin eliminarea infrastructurii de pe marginea drumului și a liniilor de contact și a condolelor. Contractul include atât lucrări la infrastructură, cât și modernizarea a a 18 tramvaie din parcul actual.

Sistemul constă în alimentarea cu energie electrică a vehiculelor feroviare ușoare printr-o șină de alimentare segmentată la nivelul străzii. Segmentele conductoare sunt pornite și oprite automat pe măsură ce tramvaiul avansează, asigurând siguranță totală pentru pietoni și toți utilizatorii drumului.

Tehnologia APS Alstom este în prezent în funcțiune în 11 orașe de pe patru continente (inclusiv Bordeaux, Tours, Rio de Janeiro, Istanbul, Dubai, Lusail și Sydney). În fiecare zi, 362 de tramvaie folosesc această soluție pe peste 145 km de cale în serviciu comercial, reprezentând 58 milioane km parcurși cu APS (în iulie 2022).

Acest contract face parte din proiectul de conectare a celor două rețele de tramvai din Barcelona, Trambaix și Trambesos. Această legătură, lungă de 3,9 km și cu 6 noi stații adăugate rețelei de tramvai, va îmbunătăți mobilitatea în oraș și va spori intramodalitatea prin conectarea tramvaiului cu rețelele suburbane și de metrou. În plus, odată ce conexiunea va fi finalizată, aceasta va contribui la reducerea amprentei de carbon prin transferul utilizatorilor din vehiculele private la tramvai. Tramvaiul din Barcelona este coloana vertebrală a promovării mobilității durabile a Barcelonei, cu un angajament pentru o dezvoltare urbană ecologică, accesibilă, echitabilă și sănătoasă.

Tramvaiul Barcelona, inaugurat în 2004, are un total de 6 linii și 56 de stații într-un sistem de 29,22 km lungime care transăportă anual peste 26 de milioane de călători. Este alcătuit din două sisteme independente: Trambaix (o rețea de 15,1 km care leagă Diagonal de zona Baix Llobregat) și Trambesos (care leagă Barcelona de Sant Adria de Besos și Badalona, pe un traseu de 14,1 km). Rețeaua este operată de 41 de tramvaie Citadis, produse și întreținute de Alstom  Spania.

Prelucrare și foto după ALSTOM