tn_jp-jreast-alfax-shinkansen-nosesJaponia: Caile ferate japoneze de Est și-au anunțat intenția de a construi un tren de testare de mare viteză, ca parte a unui program de dezvoltare a următoarei generații de trenuri Shinkansen.

JR East a anunțat, pe 4 iulie, că se așteaptă să pună în funcțiune unitatea de 10 trenuri în primăvara anului 2019. Dubbed ALFA-X (Advanced Labs for Frontline Activity in rail eXperimentation), trenul de 360 km/h se va baza pe cercetările anterioare intreprinse cu trenurile de testare Fastech 360S și 360Z. Acestea au dus la dezvoltarea trenurilor de 320 km/h ale seriei E5 și E6 care funcționează în prezent pe Tohoku Shinkansen.

Potrivit presedintelui JR East, Tetsuro Tomita, noua generatie de garnituri va fi necesara pana la sfarsitul anului financiar 2030 pentru a coincide cu finalizarea extinderii de 211,7 km Hokkaido Shinkansen spre Sapporo. Rularea la 360 km/h ar fi necesară pentru a obține un timp de călătorie de aproximativ 3 ore pe traseul de 1.075 km dintre Tokyo și Sapporo.

Ca și în cazul trenurilor Fastech, o prioritate esențială pentru cercetare este minimizarea zgomotului creat de funcționarea mai rapidă, precum și minimizarea impulsurilor de presiune la intrarea în tuneluri la viteze foarte mari. Vehiculele motoare ALFA-X vor avea două profiluri frontale diferite pentru scopuri comparative. Unul va avea o formă asemănătoare cu cel actual a seriei E5, dar mai lung; Celălalt va avea aceeași lungime cu profilul frontal existent, dar cu un profil nou.

Prelucrat dupa railwaygazette