India începe construcția primei linii de tren de mare viteză

linii-cale-ferata-indiaIndia a anunțat începerea lucrărilor la prima sa linie de cale ferata de mare viteza, traseul de 500 km urmând a fi parcurs in trei ore, fata de opt ore in prezent. Costurile totale sunt de 19 miliarde dolari, trei sferturi din bani venind dintr-un împrumut la dobândă mica oferit de Japonia. Linia dintre Ahmedabad si Mumbai ar trebui sa fie gata in cinci ani. Mulți au criticat decizia de a construi o linie atât de scumpa într-o tara in care multe tronsoane de cale ferata au nevoie disperata de reabilitare. Zilnic in India peste 20 de milioane de oameni merg cu trenul si anual peste 30.000 mor in accidente legate de calea ferata.

Începerea lucrărilor a fost marcata de o întâlnire dintre premierul indian Narendra Modi si cel nipon, Shinzo Abe. Lucrările ar trebui sa fie gata in august 2022 cu un buget de 19 miliarde dolari din care 17 miliarde dolari provin dintr-un împrumut oferit de statul japonez.

In prezent cei 500 km sunt parcurși in opt ore de cele mai rapide trenuri, iar noile trenuri de mare viteza ar trebui sa facă doar trei ore, timpul putând fi si mai mic daca pe traseu nu ar fi 12 opriri. Trenurile vor putea rula, cel puțin teoretic, cu peste 300 km/h. Alte șase linii sunt in analiza, însă totul depinde de fondurile disponibile. cel mai rapid tren din India rulează acum cu 160 km/h.

Decizia de a construi linia este controversata, mai ales ca starea cailor ferate din India nu este deloc grozava si banii ar fi putut fi folosiți pentru modernizarea unor tronsoane cu mari probleme de siguranță. In India circula zilnic peste 10.000 de trenuri care transporta peste 22 de milioane de oameni.

In 2015 au murit peste 33.000 de oameni in accidente legate de calea ferata, in cele mai multe cazuri oamenii cazând din trenurile arhipline. In plus, foarte mulți sunt omorâți când traversează liniile fără sa se asigure. Rețeaua feroviara indiana are 67.000 km.

Informație preluata de pe pagina web HotNews, articol de Vlad Barza. Sursa: The Guardian

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj