Comisia Europeana: In lunile următoare, vom decide fie sa ne îndreptăm spre suspendarea fondurilor UE pentru Romania, fie sa declaram îndeplinit planul de acțiune

euro_41303700Comisia Europeana urmează sa-si elaboreze, in lunile  următoare avizul final privind condiționalitatea ex-ante pe care Romania trebuie sa le îndeplinească, iar in funcție de situația acestora executivul comunitar va putea fie sa declare obligațiile tarii îndeplinite, fie sa se îndrepte spre suspendarea fondurilor europene – a declarat, marți, pentru HotNews, instituția de la Bruxelles.

In septembrie 2017, comisarul european pentru politica regionala, Corina Crețu, atrăgea atenția ca Romania mai avea de îndeplinit 5 condiționalități ex-ante restante, pentru absorbția fondurilor europene 2014-2020, in lipsa cărora tara risca sa se aleagă cu suspendarea fondurilor europene.

“Romania a îndeplinit 17 dintre aceste condiționalități ex-ante, dar mai rămân cinci condiționalități restante, despre care am vorbit săptămâna trecuta in cadrul întâlnirilor mele cu Guvernul României si cu miniștrii de report. E vorba de transport, condiționalități pe transport rutier, feroviar, achiziții publice. Si aici este, într-adevăr, o mare problema pentru dumneavoastră, știți foarte bine ca achizițiile publice afectează pe orizontala toate proiectele. Infrastructura in inovare si cercetare – suntem pe punctul de a ridica aceasta condiționalitate ex-ante. In domeniul deșeurilor rămâne o problema majora si a administrației publice”, a precizat in septembrie comisarul European, citat de RFI.

Acum, HotNews.ro a întrebat oficial Comisia Europeana care este stadiul actual al situației privind riscul de suspendare a banilor europeni pentru Romania.

“Nu, astfel de scrisori (de suspendare a fondurilor europene – n.r.) nu au fost trimise încă, însă Comisia este in prezent in contact cu autoritățile romane privind acțiunile întreprinse pentru îndeplinirea condițiilor ex ante restante. S-au înregistrat progrese importante, in special in sectoarele cercetare si transport. Mai rămân multe de făcut.

După cum știți, eșecul de a întreprinde acțiuni in vederea îndeplinirii acestor condiționalități ex-ante constituie baza pentru suspendarea plăților in funcție de prioritățile programelor in cauza. In lunile următoare, Comisia își va elabora avizul final cu privire la fiecare condiționalitate ex ante, hotărând fie sa se îndrepte spre suspendare, fie sa declare ca planul de acțiune este îndeplinit” – a răspuns, marți, CE.

Articol de Claudiu Zamfir publicat pe pagina web HotNews

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj