După ce reprezentantul unui ONG destinat infrastructurii de transport i-a criticat decizia de a cumpăra 15 trenuri de la Căile Ferate Daneze, deoarece trenurile ar avea probleme, omul de afaceri Valer Blidar, patronul Astra Vagoane, a venit cu precizări.
Trenurile IC2 fabricate de firma italiană Ansaldo Breda și destinate căilor ferate daneze (DSB) nu înregistrează o pondere a defecțiunilor mai mare decât cea a trenurilor CFR Călători, aici fiind incluse și faimoasele Săgeata Albastră (Siemens Desiro), a declarat pentru Digi24.ro omul de afaceri Valer Blidar, patron al Astra Vagoane, dar și al operatorului feroviar Astra Transcarpatic care urmează să exploateze trenurile.
Precizările sale vin după ce Mihai Alexandru Crăciun, inițiatorul Asociației Construim România a afirmat într-o o postare pe blogul său că trenurile IC2 ar fi niște trenuri catastrofale din punct de vedere tehnic înregistrând numeroase defecțiuni. Danezii, spunea Crăciun, ”le aruncă, la propriu”.
”Este un atac murdar la adresa noastră, inițiat de o așa zisă asociație cu informații care au fost preluate de presă dar care nu au fost verificate de nimeni. În spatele atacului sunt interesele firmelor concurente care folosesc trenuri de acum 50-70 de ani, noi fiind singurii care au trenuri noi. Îl vom acționa în judecată”, spune Blidar. El adaugă că unele trenuri au încă țipla pe ele și că au fost scoase in circulație din Danemarca de unde au fost retrase nu din cauza defecțiunilor, ci a faptului că danezii și-au electrificat liniile și ”nu se poate circula cu automotoare sub catenara electrică”.
Trenurile, fabricate de Ansaldo Breda, au motoare Iveco, mai spune Blidar. Danezii i-au prezentat toate actele necesare, cum ar fi certificate, declarații de conformitate, aprobări pentru punerea în serviciu. Trenurile IC2 au parcurs procesul reglementat pentru trenurile UE și nu au fost făcute compromisuri. Nici un tren UE neconform nu ar primi omologarea sau autorizarea, mai ales în Danemarca, spune patronul Astra Vagoane.
Cât privește raportul PROSE, menționat de Mihai Crăciun, acesta ar privi doar trenurile IC4, menționând în paragrafele introductive doar tangențial trenurile IC2 cumpărare de Astra. Nimic nu este peste limite normale. Noi ne știm cu PROSE, am lucrat cu ei, noi fabricanți nu eram tâmpiți să cumpărăm ceva care nu știm”, spune Blidar.
Cât privește problemele trenurilor privind frânarea cei doi au opinii diferite. ”Trenurile acestea au fost făcute pentru mare viteză, pentru 250 de kilometri la oră. După ce le-au testat au observat anumite trepidații, iar specialistul care a făcut constatarea a ajuns la concluzia ca era din cauza liniei și atunci au redus limita de viteză la 180 de kilometri. Ele circulă de 7-8 ani în Danemarca cu 180 la oră”, spune Blidar.
Crăciun are alte opinii. Acestea sunt expuse pe blogul său, aici. ”Problemele constatate în primă fază la sistemul de frânare au făcut ca omologarea automotoarelor să se facă doar la 180km/h, sub viteza maximă de 200km/h proiectată inițial, căci de la 200km/h pur și simplu trenurile nu se puteau opri în distanța de siguranță (…) Raportul PROSE trece în vedere toate problemele automotoarelor, de la trivialul „nici ușile nu se închid bine”, la problemele grave de la motoare, amortizoare, sisteme de frânare și cuplare, toate cu riscuri mari precum deraierea sau incendierea trenului”, scrie el pe blogul său.
Valer Blidar are gânduri mari cu trenurile. El afirmă că Astra Transcarpatic va introduce trenurile în circulație în prima parte a anului viitor pe ruta Timișoara-Baia Mare.