Pe prima pagină a publicației Univers Ingineresc nr. 24/2018 (16-31) decembrie 2018 a fost publicat articolul „Tradițiile, la baza împlinirilor prezentului și viitorului”.
În anul Centenarului Marii Uniri, comunitatea inginerească din țara noastră a sărbătorit şi împlinirea a 100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR). Manifestările aniversare au fost găzduite de municipiul Iaşi, acolo unde, în urmă cu 100 de ani, s-a semnat actul de naștere al asociației care a devenit un simbol al angajării comunităţii noastre profesionale, în opera de dezvoltare a României reîntregite prin actul Marii Uniri din 1918.
Adunarea festivă „Centenar AGIR 2018″ a avut loc în Aula Magna Carmen Silva a Universități Tehnice Gheorghe Asachi, dominată de tablourile Regelui Ferdinand și Reginei Maria. La eveniment au participat personalități ale vieții culturale și științifice, cadre didactice, studenți și elevi. Întâlnirea aniversară s-a bucurat şi de prezența unor ingineri din industrie, cercetare științifică, proiectare și învățământ superior tehnic. De asemenea, au fost invitați reprezentanții structurilor teritoriale ale AGIR din mai multe județe, membri ai altor asociații și fundații inginerești.
Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi, care, în cuvântul de bun venit, a subliniat că manifestarea se desfășoară în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, prin acțiunile organizate de Primăria Municipiului Iași.
Adunarea festivă a fost deschisă de președintele AGIR şi al ASTR, Mihai Mihăiță. Au prezentat mesaje Radu Botez, viceprimar al Municipiului Iași, şi prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. În continuarea manifestării, s-au mai înmânat mesaje, diplome aniversare, medalii jubiliare din partea Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Universităţii din Craiova, Universităţii Tehnice a Moldovei din Chișinău, Universităţii de Științe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României din Timișoara, Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iași, Forumului Inventatorilor Români.
Întregul articol poate fi accesat pe pagina web agir.ro