Autoritatea pentru Reformă Feroviară intră în linie dreaptă cu studiul pentru eficientizarea rețelei feroviare din România, al cărui beneficiari direcți sunt CFR SA și gestionarii privați de infrastructură.
”Prin acest proiect, ARF va stabili măsurile necesare pentru crearea unei rețele feroviare sustenabile din punct de vedere socio-economic și financiar, care poate să fie administrată în mod eficient”, precizează ARF în pliantul de lansare a studiului pentru eficientizarea rețelei feroviare.
Proiectul ARF respectă recomandările Master Planului General de Transport al României referitoare la realizarea unei analize detaliate a situației fiecărui sector de cale ferată cu probleme de sustenabilitate, pentru a se putea identifica soluții alternative de creștere a productivității liniilor în speță.
Studiul va fi realizat de un consorțiu de consultanți, format din Synergetics Corporation SRL (România), Pantela BV (Olanda), Railistic GmbH (Germania), AV Transport Planning SRL (România). Contractul de consultanță a fost încheiat pe 31 august 2018 între ARF și consorțiul amintit, iar activitățile de cercetare și documentare au început în septembrie.
Beneficiarii direcți și indirecți ai studiului pentru eficientizarea rețelei feroviare
Beneficiarii direcți ai studiului vor fi administratorul de infrastructură CFR SA, gestionari privați, precum și autoritățile administrației publice locale și centrale. Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt operatorii feroviari de marfă și de călători care utilizează liniile supuse analizei.
Concret, fiecare linie va fi studiată din punct de vedere funcțional, tehnic, contractual și de exploatare. Analiza cost-beneficiu va include analiza socio-economică, financiară și a zonelor administrative din aria liniilor ne-interoperabile. De asemenea, se va analiza și necesarul de mobilitate din zonele liniilor de cale ferată și conexiunile de infrastructură feroviară.
În final, vor fi făcute recomandări privind modalitățile de dezvoltare a rețelei feroviare prin noi conexiuni, detaliindu-se opțiunile preliminare de traseu. Totodată, vor reieși standardele tehnice aplicate pe fiecare traseu analizat, precum și costurile investiționale și propunerea unei strategii de finanțare.
Preluare de pe pagina web clubferoviar.ro