ASRO a adoptat prin publicarea versiunii române un întreg pachet de standarde pentru examinări nedistructive

Logo_asro_nouPrimul standard din pachet, SR EN ISO 17640:2018, Examinări nedistructive ale îmbinărilor sudate. Examinare cu ultrasunete. Tehnici, niveluri de examinare și evaluare, este destinat utilizării în special în cazul îmbinărilor sudate cu pătrundere completă, la care atât sudura, cât și materialul de bază sunt feritice.

Standardul specifică tehnicile pentru examinarea manuală cu ultrasunete a îmbinărilor sudate prin topire din materiale metalice, având grosimea mai mare sau egală cu 8 mm, care prezintă o atenuare ultrasonică redusă (în special datorită împrăștierii) la temperaturi ale obiectului cuprinse între 0 °C și 60 °C.

Atunci când în acest document sunt specificate valori ale caracteristicilor ultrasonice dependente de material, acestea se referă la oțeluri în care viteza undelor ultrasonice este de (5 920 ± 50) m/s pentru unde longitudinale și de (3 255 ± 30) m/s pentru unde transversale.

Standardul specifică patru niveluri de examinare, fiecare corespunzând unei probabilități diferite de detectare a imperfecțiunilor. În anexa A este dat un ghid pentru alegerea nivelurilor de examinare A, B și C. Cerințele nivelului de examinare D, care este destinat aplicațiilor speciale, sunt în conformitate cu cerințele generale. Nivelul de examinare D se poate utiliza numai atunci când este definit printr-o specificație. Acesta include examinări ale metalelor, altele decât oțelurile feritice, examinări de suduri cu pătrundere parțială, examinări cu echipament automat și examinări la temperaturi ale obiectului în afara intervalului cuprins între 0 °C și 60 °C.

Acest document poate fi utilizat pentru evaluarea discontinuităților, pentru scopuri de acceptabilitate, prin oricare din tehnicile următoare:

  1. evaluare bazată în principal pe lungimea și amplitudinea ecoului discontinuității;
  2. evaluare bazată pe caracterizarea și estimarea dimensiunilor discontinuității prin tehnici de deplasare a traductorului.

Acest standard înlocuiește SR EN ISO 17640:2011 și SR EN ISO 17640:2011/C91:2016.

SR EN ISO 11666:2018, Examinări nedistructive ale sudurilor. Examinare cu ultrasunete. Niveluri de acceptare, specifică două niveluri de acceptare, cunoscute ca nivelul de acceptare 2 (AL 2) și nivelul de acceptare 3 (AL 3), pentru examinarea cu ultrasunete a îmbinărilor sudate cu pătrundere completă din oțeluri feritice, având grosimi de la 8 mm la 100 mm.

Standardul poate fi utilizat și pentru alte tipuri de suduri, alte materiale sau alte grosimi, în măsura în care examinările au fost efectuate luându-se în considerare geometria și caracteristicile acustice ale elementului sudat, iar pentru a permite aplicarea nivelurilor de acceptare din acest document poate fi utilizată o sensibilitate adecvată. Frecvența nominală a traductoarelor utilizate în acest standard este cuprinsă între 2 MHz și 5 MHz, numai dacă atenuarea sau cerințele pentru o rezoluție mai bună nu justifică o altă frecvență.

Acest standard înlocuiește SR EN ISO 11666:2011.

SR EN ISO 10675-2:2018, Examinări nedistructive ale îmbinărilor sudate. Niveluri de acceptare pentru examinarea radiografică. Partea 2: Aluminiu și aliajele acestuia Acest document specifică nivelurile de acceptare pentru indicațiile imperfecțiunilor din sudurile cap la cap ale aluminiului, detectate prin examinare radiografică. Dacă s-a convenit printr-un acord, nivelurile de acceptare pot fi aplicate și altor tipuri de suduri sau de materiale.

Nivelurile de acceptare pot fi în relație cu standarde de sudare, standarde de aplicație, specificații sau coduri. Acest document presupune că examinarea radiografică a fost efectuată în conformitate cu ISO 17636-1 pentru RT-F (F = film) sau ISO 17636-2 pentru RT-S (S = radioscopie) și RT-D (D = detectoare digitale).

Atunci când se verifică dacă o sudură satisface cerințele specificate pentru un nivel de calitate a sudurii, se compară dimensiunile imperfecțiunilor permise de standarde cu dimensiunile indicațiilor evidențiate prin radiografierea sudurii.

Acest standard înlocuiește SR EN ISO 10675-2:2014.

Toate cele trei standarde fac parte din patrimoniul comitetului tehnic ASRO/CT 39, Sudare și procedee conexe.

Informație preluata de pe pagina web ASRO

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj