Astra Vagoane s-a asociat cu chinezii la licitația Primăriei București, pentru 100 de tramvaie

Imperio-Astra-1Firma arădeană s-a asociat cu o firma din China pentru a putea participa la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziția a 100 de tramvaie.

Documentele disponibile marți în Sistemul Public de Achiziții – SICAP indică faptul că Astra s-a asociat cu gigantul chinez CRRC Qingdao Sifang Co Ltd. Mișcarea care permite firmei Astra să participe la licitație a fost făcută după ce a devenit evident că, de una singură, firma nu are cum să îndeplinească cerințele de calificare la licitație.

CRRC Qingdao Sifang Co este o companie de material rulant cu sediul în Qingdao, provincia Shandong. Compania chineză are mai multe joint-venture-uri cu producători occidentali precum Bombardier, Kawasaki, Skoda.

Pentru a participa la licitație companiile doritoare au trebuit să îndeplinească mai multe cerințe obligatorii, printre care o medie a cifrei de afaceri anuale  pe ultimii 3 ani, de minim de 280 milioane lei. De asemenea, a fost necesar ca acestea să depună documente din care sa reiasă ca a livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziției, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor și a beneficiarilor publici sau privați. Acest criteriu obligatoriu a contravenit intereselor unicului producător autohton de tramvaie, Astra Vagoane Călători Arad.

crrc-tram-2În cadrul procedurii pentru achiziția de tramvaie moderne, la termenul limită din data de 15 martie, au depus oferte doi producători de material rulant, respectiv Astra Vagoane Călători și Durmazlar Makine San Ve Tic AS din Turcia. La expirarea termenului pentru depunerea ofertelor pentru achiziția a 100 de tramvaie au rămas în competiție doar doi operatori, deși în cadrul procedurii s-au înscris 20 de companii. Mai multe companii au depus contestații.

Cele 100 de tramvaie noi vor avea podeaua complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, din gama de 36 m, cu minim 5 uşi duble, dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiționat, cât și a încălzirii salonului călători. Sistemul va oferi posibilitatea reglării, atât a temperaturii, cât și a debitului de aer.

De asemenea, prin documentația de achiziție s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus, instalație de supraveghere video, echipamente pentru validarea cardurilor.

Pentru persoanele cu dizabilități care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală și se vor amenaja 2 locuri speciale la cea mai apropiată ușă dublă de acces față de postul de conducere. De asemenea, în apropierea acestor spații trebuie prevăzute bare de susținere, dispozitive de asigurare, butoane de comandă și comunicare etc.

Alte caracteristici tehnice

  • durata de utilizare a tramvaiului – minim 30 ani
  • garanția funcționării fără defecțiuni a tramvaiului – minim 5 ani, sau minim 300.000 km, indiferent care se îndeplinește primul de la data încheierii procesului verbal de recepție pentru tramvai în ansamblu și toate componentele acestuia
  • lățimea caroseriei tramvaiului 2.400 – 2.450mm,
  • consumul specific de energie electrică este factor de evaluare cu o pondere însemnată.
  • instalația IT care echipează tramvaiul și realizează funcțiile de informare călători (audio-vizuala), infotainment (info-divertisment), numărare călători, supraveghere video, Wi-Fi și sistem de comunicare online.
  • posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.
  • echipare cu sistem infotainment cu monitoare TFT LCD-LED sau superioare pentru indicarea traseului, a poziției tramvaiului în traseu și pentru difuzarea de reclame comerciale, cu proprietăți anti vandalism, montate în interiorul salonului pentru călători astfel: minim 4 monitoare.

Prelucrare după clubferoviar

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj