Atelierul de lucru UIC dedicat energiei recuperate a avut loc la Madrid, pe 29 septembrie, la sediul Fundației feroviare spaniole în Palatul Fernán Núñez din Madrid. Mai mult de 15 de vorbitori au prezentat cele mai recente cercetări, cele mai bune practici și evoluțiile în recuperarea energiei la peste 50 de participanți prezenți la eveniment.
Atelierul de lucru, deschis de Jerzy Wisniewski, director al valorilor fundamentale ale UIC, a fost împărțit în patru panouri cu unul iniţial dedicat introducerii cadrului privind standardele și potențialele economii măsurate folosind sisteme de măsurare a energiei. Următoarele panouri au inclus principalele evoluții în domeniile infrastructurii, materialului rulant și operațiunilor (de conducere și de comunicare între sub-sistemele feroviare).
Manageri, consilieri şi specialişti profesionişti de la operatorii feroviari, administratori de infrastructură, producatori, universități și firme de consultanță au primit cele mai recente date, experiențe, și cele mai bune practici privind recuperarea energiei în căile ferate. Volanţi, substații reversibile, DAS, baterii, și rețelele inteligente, conectate la Proiectul Merlin, au fost unele dintre subiectele principale prezentate. Atelierul de lucru a inclus, de asemenea, compararea tehnologiilor de recuperare de cale ferată cu alte tipuri de transport, cum ar fi autoturisme și tramvaie.
Atelierul de lucru sa încheiat cu două vizite tehnice la instalațiile de specialitate. Primul, la centrul de formare Renfe pentru șoferi, a arătat cât sunt incluse în software-ul folosit în simulatoarele de conducere frânarea regenerativă şi gestionarea vitezei, în funcție de profilul liniei. Participanții au avut ocazia de a testa simulatoarele și de a verifica consumurile energetice în timpul unui exercițiu de conducere cu formatorii Renfe.
Cea de a doua vizită tehnică la punctul de încărcare pentru automobilele electrice la metroul din Madrid a permis participanților să afle despre cel mai recent proiect privind punctele de încărcare pentru vehiculele electrice utilizând energia produsă în timpul frânării vehiculelor metrou. În plus, participanții au avut ocazia să discute cu reprezentantul metroului din Madrid despre încărcarea unei maşini hibrid, folosită ca taxi implicat în dezvoltarea proiectului și cu un utilizator al acestui punct.
Recuperarea energiei este o tehnologie implementată în căile ferate de mai mult de 30 de ani, care are economii de energie relevante. Punerea în aplicare a frânării cu recuperarea energiei de materialul rulant este larg aplicată în parcul actual al operatorilor de transport feroviar și instrumentelor, cum ar fi contorizarea, DAS și rețelele inteligente pot spori gradul de utilizare eficientă a energiei regenerate.
Toate prezentările de la atelierul de lucru sunt disponibile la următorul link:
http://www.uic.org/forms/spip.php?article1480
Pentru informaţii suplimentare puteţi să-l contactaţi pe Domnul Gabriel Castañares Hernández: castanares@uic.org