Belgrad a inaugurat noua sa gară modernă

Noua clădire a gării principale a fost deschisă oficial la sfârșitul lunii octombrie 2023 și a fost construită având în vedere cele mai înalte standarde în traficul feroviar de călători.

Noua gara Belgrad Center are o suprafață de aproximativ 5.600 de metri pătrați, o înălțime de 26 de metri, cu o lungime a structurii acoperișului de 80 de metri și o lățime de 63 de metri.

Proiectarea a luat în considerare diverse aspecte precum stabilitatea, protecția împotriva incendiilor, igiena, protecția sănătății și a mediului, siguranța și accesibilitatea, protecția fonică și utilizarea durabilă a resurselor naturale. În plus, pentru a reduce zgomotul și vibrațiile la operarea scărilor rulante și ascensoarelor în stație, au fost instalate suporturi cu izolatoare din cauciuc anti-vibrații.

Unul dintre serviciile oferite acum publicului sârb este un nou sistem informatic adaptat persoanelor cu deficiențe de auz, dezvoltat de tineri specialiști IT sârbi.

În cadrul clădirii, călătorii au la dispoziție 12 benzi rulante pentru transportul călătorilor și 10 lifturi, precum și 14 magazine, ghișee și automate, o farmacie, o bancă, o brutărie, un restaurant și o cafenea, precum și schimb valutar, închirieri auto , și birouri de informații, pentru a numi doar câteva. De asemenea, se așteaptă să se deschidă în curând biroul Organizației Turistice din Belgrad.

Mai mult, planul este de a conecta aeroportul cu noua stație până la sfârșitul anului 2027, în timp util pentru începerea Târgului Mondial EXPO. În cartierul Prokop se va ajunge de la aeroport cu trenul în 15-20 de minute.

Gara Belgrad Center este proiectată să deservească aproximativ 40.000 de călători pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 1,2 milioane de călători pe lună. Noua clădire va avea zece linii și șase peroane, în prezent fiind în funcțiune opt linii și cinci peroane, precum și două parcări în curs de construire, cu 150 de locuri de parcare în total, pe lângă stațiile de autobuz și taxi care se află în apropiere. Astăzi, în jur de 330 de trenuri trec zilnic prin Prokop, dintre care 250 sunt trenuri de călători, restul fiind trenuri de marfă.

Prelucrare și foto după UIC

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj