Calea ferată forestieră Onești–Scutaru

Onesti–Scutaru_cffCalea ferată forestieră (CFF) Onești–Scutaru a fost o cale ferată forestieră cu ecartament îngust (CFF) ce lega comuna (ulterior orașul) Onești de satul Scutaru. Lungimea totală a liniei (inclusiv funiculare) era de 122 km. Cea spre Scutaru a fost desființată în anii 1970 din cauza inundațiilor care au rupt podul peste râul Cașin la intrare în Onești, iar cea de la Scutaru spre pădure în anul 1994.

Pentru transportul buștenilor și al cherestelei, societatea a dat o comandă de construcție a unei rețele de cale ferată îngustă cu ecartamentul de 760 mm cu specificațiile:

  1. CFF Onești (km 0)–Scutaru (km 24/0)–Înțărcătoare (km 32,2/0);
  2. CFF Scutaru (km 0)–Piua (km 2,6)–Dragomira (km 22,5);
  3. CFF Înțărcătoare (km 32,2/0)–Zboina Neagră (km 3,5);
  4. CFF Înțărcătoare (km 32,2/0)–Zboina Verde, ca derivație din linia Înțărcătoare–Zboina Neagră;
  5. CFF Scutaru (km 24/0)–Tălâmba (km 2,6).

Linia a fost executată cu ecartamentul de 760 mm și a folosit la expedierea trunchiurilor de copac din pădure la gater și de acolo la linia ferată de stat.

După 1980 când exploatările forestiere s-au restrâns considerabil, colonia Scutaru a început să decadă. Apogeul decăderii a fost atins în anii 1990, odată cu desființarea transportului local pe linia căii ferate forestiere.

Prelucrare după Wikipedia, unde puteți găsii mult mai multe informații, inclusiv despre locomotivele utilizate de-a lungul traseului.

Puteți accesa aici o filmare cu fosta Cale Ferată îngustă CFF Onești-Scutaru

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj