CFR Marfă riscă falimentul după ce Ministerul Finanţelor (MFP) a somat compania de transport feroviar de marfă să achite peste 1,6 miliarde lei, către bugetul de stat, în maximum 4 luni, au declarat pentru Ziarul BURSA surse din cadrul CFR Marfă şi CFR SA.

CFR Marfa_CECompania de transport marfă susţine că nu are banii necesari pentru efectuarea unei asemenea plăţi. Suma cerută de MFP reprezintă ajutorul de stat acordat, ilegal conform deciziei Comisiei Europene, în anul 2013 de către Guvern pentru CFR Marfă.

Sursele citate susţin că oficialii de la Bruxelles au trimis o scrisoare către Ministerul Finanţelor Publice prin care arată că CFR Marfă trebuie să returneze în termen scurt întregul ajutor de stat primit, plus penalităţile aferente. Acest lucru ar fi fost transmis conducerii companiei CFR Marfă de către unul dintre secretarii de stat de la Finanţe, dar compania feroviară a refuzat efectuarea vreunei plăţi până la primirea documentului oficial emis de Comisia Europeană. Am încercat să aflăm un punct de vedere oficial de la CFR Marfă, dar de la Biroul de relaţii cu presa al companiei ni s-a transmis că, deocamdată nu există o comunicare oficială, un act oficial prin care societatea să fie somată să achite întreaga datorie către bugetul de stat şi către CFR Infrastructură.

Ministerul Finanţelor a refuzat să răspundă solicitării Ziarului Bursa despre documentul care ar fi fost trimis de la Bruxelles, iar reprezentanţii acestuia nu ne-au oferit niciun răspuns cu privire la aspectele menţionate.

CFR Marfă a înregistrat pierderi începând cu anul 2008. În exerciţiile financiare 2009-2012, acestea s-au ridicat la 1,37 miliarde lei, datoriile comerciale ale companiei crescând cu 51%.

Peste 90% din debitele comerciale restante sunt către CFR SA (Infrastructură).

Datoriile CFR Marfă la bugetul de stat, constituite din restanţe aferente taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale neplătite (asigurări sociale, contribuţii la asigurările de sănătate, contribuţia la fondul de şomaj şi la fondul special) aproape s-au dublat în perioada 2010-2012, ajungând la 892,3 milioane lei.

În aceste condiţii, la 12 iunie 2013, Guvernul a acordat ceea ce Comisia Europeană consideră a fi ajutor ilegal de stat. În acea perioadă, Cabinetul Ponta a convertit în acţiuni aproape 1,7 miliarde lei (363 de milioane euro) din datoriile CFR Marfă către CFR Infrastructură şi către bugetul de stat (sub formă de contribuţii la asigurări sociale şi datorii aferente taxelor şi impozitelor).

Această sumă ar trebui plătită acum într-un termen de câteva luni de CFR Marfă, conform deciziei Comisiei Europene.

Conducerea CFR SA a decis, astfel, că este timpul să recupereze banii pe care alte companii feroviare publice i le datorează. Ultimul ordin al fostului director general al CFR SA, Constantin Axinia, a fost pus în practică şi, săptămâna trecută, compania a solicitat executarea silită a CFR Marfă pentru un debit de peste un miliard de lei privind taxa de utilizare a infrastructurii feroviare.

Aceeaşi soartă ar urma să o aibă şi CFR Călători, a cărei datorie pentru utilizarea infrastructurii feroviare se ridică la 180 milioane lei.

Axinia susţinea că în contul datoriei pe care compania pe care o reprezenta îl are la CFR Marfă, CFR SA ar fi dispusă să preia de la debitoare mai multe locomotive şi vagoane pe care să le folosească la transportarea diferitelor materiale necesare reabilitării infrastructurii feroviare. Fostul director general al CFR SA preciza că, în momentul în care Statul va decide reorganizarea CFR Marfă sau va înfiinţa o altă companie de profil, atunci este dispus să returneze garniturile respective către noua societate.

Constantin Axinia, fostul director general al CFR SA, ar fi emis aceste dispoziţii, în speranţa că şi-ar fi putut păstrat funcţia, dar se pare că ministrul demis al transporturilor, Răzvan Cuc, a fost de altă părere, numindu-l în fruntea companiei de infrastructură feroviară pe Marius Chiper. Noul director a mai condus compania în perioada 2015-2017 şi a fost demis, conform unor surse din cadrul CFR SA, din cauza lipsei investiţiilor în infrastructura feroviară. Pe atunci, CFR SA înregistra profit şi directorul general Marius Chiper îşi încasa, conform contractului de management, bonusul cuvenit pentru rentabilizarea companiei feroviare.

Angajaţii CFR Marfă şi CFR Călători se tem că demersurile iniţiate de Constantin Axinia vor fi continuate de Marius Chiper şi cele două companii vor fi executate silit de CFR SA pentru debitele restante. O astfel de executare ar umple conturile CFR SA, societatea ar ieşi pe profit, iar Chiper şi-ar putea încasa bonusul trecut în contractul de management.

Informații publicate pe pagina web bursa.ro

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj