Cum mergeau trenurile românești acum 100 de ani – Poezie, călătorii, război și tragedii

locomotiva-gwr-capabila-atinga-160-kmh-1904_1Acum un secol cele mai rapide trenuri românești prindeau peste 75 km/h, rețeaua feroviară creștea cu o medie de aproape 100 km/an și se petrecea și unul dintre cele mai grave accidente din istorie, cu sute de morți. În epoca de aur a locomotivelor cu abur erau mult mai puține gări decât acum, iar cei care aveau timp și bani puteau călători cu trenul de la Paris până la Constantinopol în același vagon. Mai jos puteți citi despre cum erau trenurile acum un secol, despre tunelul de la intrarea în ”Orient” și despre cum era descris drumul cu trenul în cele mai citite ghiduri de călătorie ale vremii.

Și acum 140 de ani erau în prim-plan discuții precum cele din ziua de azi. Kilometrul de cale ferată construită costa la noi chiar și de zece ori peste cât costa în restul Europei. Diferența este ca în prezent căi ferate nu mai facem, însă comparația se aplică la autostrăzi. Au fost certuri, au fost răscumpărări scumpe, au fost scandaluri internaționale legate de lucrări feroviare extrem de costisitoare. Despre cum erau trenurile la 1870 și despre cum au pătruns în România și în Transilvania și Banat puteți citi pe larg aici.

Că trenul a fost foarte apreciat o arată și statistica numărului de bilete vândute de CFR: în 1873 erau sub 650.000, iar în 1911, peste 10 milioane. CFR a devenit cel mai mare angajator din România de dinaintea Primului Război Mondial, cu 34.000 de oameni în 1913, de cinci ori mai mulți decât în 1885 (date din volumul Proiectul Feroviar Românesc 1842-1916, Toader Popescu).

Cum mergeau trenurile românești în 1906. De la București până la Vârciorova, la granița cu Austro-Ungaria, cei 382 km erau parcurși în opt ore. Între București și Constanța cei 228 km erau parcurși în patru ore și 34 minute de un tren expres, iar un accelerat făcea 11 ore pe cei 407 km dintre București și Iași.

locomotiva-tip-pacific_1În 1913 cele mai rapide trenuri făceau 7 ore și jumătate între Brașov și Cluj și trei ore între Cluj și Oradea. De la București la Iași cel mai rapid tren făcea 10 ore și jumătate.

În 1939 automotoarele Malaxa făceau două ore și jumătate între București și Constanța, viteza medie fiind de aproape 90 km/h. Pe larg despre trenurile din 1939 puteți citi aici.

Mult mai multe informații și fotografii interesante în articolul scris de Vlad Barza de pe pagina web hotnews.ro

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj