Trenurile poloneze aveau, până acum câțiva ani, multe în comun cu cele românești și, la fel ca la noi, drumul dintr-o parte în alta a țării dura peste jumătate de zi. Totul s-a schimbat însă în 2014 când au fost aduse 20 de trenuri rapide care pot prinde 250 km/h și au atins și 293 km/h în testele de pe rețeaua poloneză. Acum, între cele mai mari orașe vitezele medii sunt de peste 100 km/h, dar s-a lucrat mult pentru a se ajunge aici. În plus, polonezii au în plan să investească 16 miliarde euro în sectorul feroviar până în 2023, 60% din bani fiind finanțare de la UE.
Și în Polonia există vagoane de peste 30 de ani vechime, trenuri murdare sau unele gări mizerabile, DAR…
Polonia are a patra cea mai întinsă rețea feroviară din UE și, mai ales în sudul țării, există porțiuni extinse unde trenurile rulează în medie cu 50-60 km/h. Există și vagoane vechi și trenuri lente, DAR deosebirile față de România se opresc aici. Polonia a găsit soluția pentru ca trenurile să ruleze sute de kilometri cu viteză medie de peste 100 km/h. Mai mult, gările din orașele cele mai mari au fost modernizate, sunt curate, au o mulțime de magazine, spații luminoase, separare între trenurile locale și cele de lung parcurs, dar și oficiu de turism.
Puteți vedea aici o prezentare video a trenului Pendolino
Nu este nici de mirare faptul că Polonia are trenuri cu adevărat rapide, nu la viteze de TGV, însă trenuri ce pot atinge 200 km/h pe liniile convenționale, fără a fi nevoie de a construi linii speciale în stilul celor de la TGV unde costurile medii pe km ar fi între 20 și 30 milioane euro.
Însă un lucru trebuie subliniat. Înainte de aducerea trenurilor rapide polonezii au modernizat calea de rulare, fiindcă dacă ar fi avut sute de restricții, ar fi fost ineficiente oricare super-trenuri aduse.
Puteți accesa pe pagina web Hotnews.ro articolul scris de Vlad Barza, cu multe alte detalii si imagini