Dezvoltarea sistemelor critice de siguranță, verificarea și validarea

Dezvoltarea sistemelor cu siguranță sporită este un proces lung și complex care se finalizează cu punerea pe piață în vederea utilizării. Punerea pe piață este condiționată de obținerea certificatului de verificare a proiectului și a certificatului de conformitate cu reglementările specifice domeniului în care sistemul va fi utilizat.

Evaluarea proiectului și a conformității este realizată de organisme competente să aplice procedurile de evaluare bate pe legislația comunitară armonizată. Indiferent de modulele de evaluare alese, evaluatorii se bazează pe rapoartele întocmite de verificatori și validatori.

Multitudinea de reglementări și standarde care vizează managementul de proiect și ingineria sistemelor creează oarecare confuzie în modul în care ar trebui să se deruleze procesele de verificare și validare.

Articolul, având autor pe domnul Ing. Radu Zlatian, Cercetător Pr. Gr.1, Softronic Craiova, Romania,  aduce unele clarificări utile pentru organizațiile care dezvoltă și pun în fabricație sisteme de înaltă siguranță cum sunt, de exemplu, cele din transportul feroviar, articol care poate fi accesat aici.

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj