Electroputere, închisă definitiv de ziua națională. Cum s-a metamorfozat locomotiva românească

electroputere-_industrializarea-romaniei-blogspot
electroputere-_industrializarea-romaniei-blogspot

Uzina Electroputere, exportatoare odinioară de locomotive din China și Iran până în Grecia și Marea Britanie, își va concedia până de ziua națională și ultimii angajați. Electroputere urmează să se alăture unui lung șir de coloși industriali închiși din cauza lipsei de susținere a statului, lipsei de piețe și resurse financiare, fie drept consecință a deciziilor haotice și vânzării lor în pripă.

Una dintre cele mai vechi fabrici din România îşi va închide la 1 Decebrie 2019 porţile după 70 de ani de activitate. Fără divizia de locomotive începând din 2012, Electroputere Craiova este patronată acum de investitori arabi și are pierderi de milioane de euro (13 milioane lei pentru anul 2018, potrivit raportului administratorilor).

Asemenea multor altor fabrici din socialism, poziționate aproape de centrul marilor orașe, investitorii promiși în echipamente industriale și mijloace de transport au simțit miroul banilor câștigați ușor. Și la Craiova halele de producție fac loc proiectelor imobiliare, iar terenurile sunt vândute la prețuri de sute de euro pe metru părtrat.

Din patru divizii  câte avea înainte de privatizarea din 2007, Uzina Electroputere a  rămas cu trei, anume maşini rotative, transformatoare electrice și servicii generale. Fără cuprul produs local, Electroputere este nevoită să cumpere metalul neferos din afara granițelor, iar aceasta își spune cuvântul asupa costurilor finale la produse. Pe prima a fost pus deja lacătul, iar utilajele au fost acoperite cu folii de plastic, potrivit sindicaliştilor din Electroputere Craiova.

Secţia transformatoare electrice a avut în acest an un singur contract, pentru reparaţia unui transformator la Centrala de la Cernavodă, iar în decembrie, când acest contract se încheie, producţia va fi oprită definitiv.

Restructurările au început încă din vară. În iunie, din 555 salariaţi, 296 au fost disponibilizaţi. Ultimii angajaţi ai fabricii, aproximativ 250 de persoane, vor pleca acasă luna viitoare, cu salarii compensatorii.

Colosul industrial, care înainte de 1989 făcea transformatoare electrice şi locomotive ce ajungeau în aproape toată lumea, va fi vândut la metru. Puțini știu că la Electroputere se fabricau motoarele electrice ale camionului gigant DAC 120E  ce putea transporta 120 de tone și era dotat cu roți al căror diametru depășea trei metri.

Acum, angajaţii Electroputere spun că deja au fost parcelate terenurile în vederea vânzării lor. Se crede că investitorii arabi au plănuit aceasta încă de la început, anume transformarea uzinei  în  afacere imobiliară, deşi, în 2007 când au cumpăratîn  fabrica de la stat, au promis investiţii de milioane de eruo şi că o vor transforma într-un gigant internaţional.

„Cred că ei, de la bun început, au luat-o pentru afacerile imobiliare. Au dat 2 milioane de euro pe ea. Având în vedere că a intervenit criza atunci, după preluare, au fost nevoiţi să mai continue şi producţia. Acum de prin vară, au cadastrat toată suprafaţa rămasă (…) şi au făcut în jur de 46 de parcele, o suprafaţă de vreo 32 de hectare pe care vor să o vândă cu vreo 260 euro mp”, a spus Cătălina Tibeică.

Uzina Electroputere Craiova a fost înfiinţată în 1949. În anul 1991, fabrica a fost transformată în societate pe acţiuni, iar în 2007 a fost privatizată, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind deţinut de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited.

Situația financiară e dramatică. Compania are datorii de 516 milioane lei iar dacă se scad capitalurile proprii rămâne o datorie netă de 318 milioane lei, deci zeci bune de milioane de euro.

Divizia de locomotive a avut mai mult noroc Deși nu se poate spune că se găsește la nivelul anilor 90 când avea exporturi în țări din întreaga lume (China, Iran, Marea Britanie, Bulgariua, Polonia, Iugoslavia etc) divizia de locomotive pare a fi avut mai mult noroc.

La finele lui 2012, grupul autohton de firme Grampet, care include operatorul de transport feroviar GFR, a preluat producătorul de locomotive Electroputere Craiova, dar și reparatorul de locomotive Reloc SA, cea mai importantă companie din zona reparațiilor și modernizării de locomotive din România, pentru o sumă ce nu a fost dezvăluită presei.

La vremea respectivă, Grampet Group a achiziționat activitatea de producție de locomotive de la Electroputere Craiova, fosta Divizie de Vehicule Feroviare și Urbane- DVFU care a fabricat peste 1.000 locomotive electrice și peste 3.000 locomotive Diesel electrice de-a lungul timpului.

Noua entitate se numește acum Electroputere VFU SA. Totodată, Grampet Group a achiziționat și fabrica Reloc SA Craiova, tranzacție ce i-a permis să-și consolideze activitatea de reparații de locomotive și material rulant.

Renașterea primei locomotive La doi ani de la preluarea afacerii, a apărut și prima locomotivă fabricată la Craiova de către Electroputere VFU – Reloc. Noua locotomotivă diesel de 1250 CP a fost realizată în parteneriat cu producătorul american Caterpillar, unul dintre cei mai mari constructori de motoare diesel din lume. Grațian Călin, preşedintele Reloc SA, spunea atunci că noua locomotivă, numită Terranova, nu are nicio legătură cu vechile locomotive din România. Locomotiva are două motoare diesel de 630 CP fiecare, două transmisii, caracteristici ce îi permit flexibilitate sporită în funcție de necesitățile de sarcină.

Fabrica de la Craiova are o capacitate de trei locomotive pe lună, existând deja un precontract în Europa de Vest pentru opt unități. Locomotiva Terra Nova este destinată serviciului de manevră grea şi transportului de marfă şi poate rula pe linii cale ferată cu ecartament îngust, normal sau larg, putând fi utilizată în majoritatea sistemelor feroviare.

Softronic, alt producător Tot Craiova a rămas orașul preferat și de câțiva investitori autohtoni pentru a produce locomotive. Softronic a fost înființată în anul 1999, fiind  până în 2012 singura companie producătoare de locomotive din România. Compania face parte dintr-un grup care include și operatorul de transport feroviar Softrans. Compania produce locomotivele Phoenix, Transmontana și trenul Hyperion, o parte a acestora mergând la export. O inițiativă interesantă este și cea de la Constanța unde compania EUROEST Locomotives și-a propus ecol
ogizarea vechilor unități diesel prin adaptarea la acestea a tehnologiilor plug-in hybrid și battery.

Sursa clubferoviar.ro

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj