Reprezentanți din peste 50 de țări prezenți la București pentru evenimentele dedicate standardizării europene.
„Piața Unică este inima Uniunii Europene, iar standardizarea îi susține ritmul”. Această frază a fost rostită de curând de un oficial al Comisiei Europene. Ce semnificație are în general? Dar pentru România?
În acest context, un „standard” este un set de detalii convenite, care stabilesc caracteristicile recomandabile ale unui anumit produs sau serviciu. Implementarea unui standard permite oricui să aibă de la un produs așteptări bazate pe fiabilitate: să fie sigur, să fie adecvat funcției pe care o va exercita, să funcționeze împreună cu alte produse, să îndeplinească cerințele normative etc.
Standardele fac parte din viața noastră de zi cu zi. V-ați întrebat cumva vreodată de ce puteți folosi telefonul mobil în călătoriile dumneavoastră sau cum de este posibil să plătiți cu cardul în orice colț al lumii? De ce indicatoarele de pe bordul automobilelor sunt la fel pentru toate mărcile sau de ce formatul de hârtie A4 pe care îl folosim la birou este același peste tot? Toate aceste întrebări au un singur răspuns, standardizarea.
Pe scurt, Piața Unică europeană probabil nu ar funcționa fără standarde – de altfel, niciun alt tip de economie de piață.
Așadar, de unde provin standardele? Europa are un sistem – sistemul european de standardizare – care include atât membrii UE, cât și câțiva din afara sa (precum Elveția). Acesta nu face parte din sistemul guvernamental european, întrucât activitatea sa este direcționată de părțile interesate și este organizat prin organisme naționale de drept privat, care au ca fundament sectorul industrial. În țara noastră, acest organism este Asociația de Standardizare din România (ASRO). ASRO lucrează cu experți desemnați de sectoarele industriale și cu alte părți interesate importante (precum protecția consumatorului, mediului și muncii), incluzând guvernul, atât la nivel național, cât și la nivel local și organizațional. Împreună, aceștia formează comitete de specialitate, care convin asupra detaliilor ce urmează să fie incluse în fiecare standard.
În anumite cazuri, aceste comitete lucrează exclusiv la nivel național, însă standardele care susțin comerțul internațional necesită reprezentare internațională. Cele destinate susținerii Pieței Unice europene trebuie să fie convenite la nivel european.
Organizațiile recunoscute în legislația europeană ca deținătoare ale dreptului și îndatoririi de a elabora standarde europene sunt în număr de trei. Două dintre acestea, CEN și CENELEC, au organizat adunările generale anuale la București, în 5 și 6 iunie. Vineri, 7 iunie, va avea loc o conferință paneuropeană la Palatul Parlamentului, unde se vor discuta aspectele principale aferente strategiei acestor organizații pentru următorii ani.
La Adunarea Generală CEN și CENELEC au participat peste 200 de delegați naționali. Adunarea a cuprins mai multe ședințe în care au fost dezbătute aspecte statutare, au avut loc prezentări, seminare și discuții care au privit în mare parte subiectul extrem de important al securității cibernetice.
Conferința intitulată Dezvoltare și aprofundare a Pieței Unice prin Standarde va implica și un număr semnificativ de părți interesate din România, invitate de ASRO. În cadrul Conferinței, se vor analiza mai multe subiecte care necesită atenția comunității standardizării europene: metode îmbunătățite de lucru cu CE în vederea asigurării îndeplinirii eficiente a obiectivelor politicii publice; nevoi ale standardizării ce rezultă din digitalizarea în continuă dezvoltare a tuturor aspectelor activității comerciale și ale vieții personale; provocări ce derivă din angajamentul mai ferm față de standardizare din partea altor mari puteri mondiale. Participanții români vor fi interesați în special de analiza modului în care standardizarea poate deveni mai vizibilă pentru întreaga comunitate ale cărei interese le susține și mai relevantă, în mod evident, pentru cei care, fără să conștientizeze, beneficiază de avantajele standardizării.
Discuțiile din cadrul conferinței au ca scop stabilirea unor priorități și obiective care să reprezinte baza dezvoltării strategice a CEN și CENELEC în următorii ani.
Atât adunările generale, cât și conferința au avut și are loc la București sub egida Președinției române a Consiliului Europei și au beneficiat de sprijinul deosebit al Guvernului României, precum și al unui număr impresionant de părți interesate din industria românească.
Prelucrare după asro.ro