Firma care a creat laserul de la Măgurele angajează sute de români care să lucreze la sateliți, radare și sonare

thales-are-deja-cateva-sute-de-specialisti-care-lucreaza-din-bucurestiGrupul internațional de tehnologie Thales – care a creat, printre altele, laserul de la Măgurele – și-a inaugurat joi, în capitală, un centru de excelență în inginerie, unic în România.

În cadrul acestuia, Thales vrea să angajeze circa 700 de ingineri români, care să lucreze la crearea unor tehnologii complexe – cum ar fi cele pentru sateliți, radare sau sonare – sau la programe care asigură administrarea rețelelor feroviare.

Cu 65.000 de angajați în 56 de țări, grupul Thales produce tehnologie pentru 5 mari domenii: transport terestru (in special feroviar), aeronautică, apărare, securitate și spațiu.

Printre realizările notabile ale specialiștilor Thales se numără laserul folosit de Institutul de la Măgurele. Acest laser a fost dezvoltat în baza unei idei pentru care fizicianul Gérard Mourou a luat premiul Nobel, în acest an. În plus, așa cum Ziare.com v-a informat deja, laserul a atins puterea de 10 PW (na PetaWatts atinsă pe 07.03.2019), adică a 10-a parte din puterea Soarelui (na Afirmația aparține autorului articolului) și este folosit, printre altele, în cercetarea relației dintre lumină și materie.

În plus, Thales furnizează deja de 4 decenii tehnologie pentru armata României și are în țara noastră specialiști care creează soft-uri pentru semnalizarea performantă în transportul feroviar. Astfel de sisteme create de Thales funcționează deja în mai multe gări din țară, printre care Gara de Nord din București și gara din Videle.

Potrivit oficialilor grupului, la acest moment, Thales lucrează în București cu circa 250 de specialiști, dar intenționează să se dezvolte și să ajungă, în următorii 3 ani, la 1.000 de angajați. Ulterior, va tinde să ajungă la 1.500 de specialiști.

Tot potrivit oficialilor Thales, inginerii care se vor alătura grupului urmează să se specializeze la nivel internațional. Spre exemplu, cei care vor lucra în domeniul spațial s-ar putea specializa în Franța, la Toulousse sau la Cannes.

La ceremonia de inaugurare a centrului de excelență al Thales din zona Grozăvești a Capitalei, au luat parte, joi, atât oficiali ai companiei multinaționale, cât și ministrul roman al Apărării, Gabriel Leș, și ambasadoarea Franței în Romania, Michele Ramis.

La finalul ceremoniei, directorul general al Thales pentru Romania, Silviu Agapi, și rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, au semnat un protocol de colaborare între companie și unitatea de învățământ. În acest fel, Thales va încerca să își creeze o pepinieră de ingineri, din care să își poată selecta sutele de specialiști de care are nevoie pentru proiectele sale inovative în domeniul tehnologiei.

Articol scris de Gabriel Kolbay de pe pagina web ziare.com, foto ziare.com

Notă:

  • Managerul proiectului ELI in Romania a declarat că “puterea laserului va fi mai mare decât cea a tuturor centralelor nucleare”, însă a precizat că “puterea nu funcționează continuu, deci puterea aceasta  este pentru o fracțiune extrem de mică de secundă. Se poate spune că puterea acestui laser va fi mai mare decât puterea tuturor centralelor din lume. Dar asta nu spune nimic, pentru că puterea aceasta este concentrată în câteva picosecunde”.
  • Proiectul a beneficiat de o finanțare de 311 milioane de euro fonduri europene, prin POSCCE 2007-2013 si Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj