Proiectul de cercetare dezvoltă și testează un sistem în strat subțire pentru etanșarea inferioară și repararea bolților.
Sunt necesare măsuri de reparație pe multe dintre cele aproximativ 6.000 de poduri boltite din Germania. Stabilitatea și absorbția sarcinilor în continuă creștere nu sunt problema principală, ea este mult mai des impermeabilizarea îmbătrânită a structurii podului. Într-un proiect de cercetare realizat de Bawax GmbH (Bawax) cu Institutul de Cercetare a Materialelor de Construcție de la Universitatea RWTH Aachen, a fost dezvoltat acum un nou sistem de beton armat cu material textil care, cu o grosime a stratului de doar 3 cm, oferă o etanșare fiabilă. sub poduri boltite si de asemenea rezista la solicitarile speciale ale traficului feroviar si inghetului. Primele aplicații practice de succes ale acestui sistem există deja.
Etanșarea ulterioară din partea de sus este asociată cu timpi lungi de închidere și costuri ridicate. Ele pot fi instalate de dedesupt cu o fracțiune din cost, dar până acum au lipsit sistemele în strat subțire pentru hidroizolarea plană, care sunt totuși robuste și durabile în cazul înghețului și încărcărilor de apă din spate.
Opinia larg răspândită conform căreia o clădire poate fi etanșată în mod fiabil numai cu o etanşare exterioară sau cu o etanșare de sus cu „efect de umbrelă” este nefondată din punct de vedere tehnic. Pe de o parte, acumularea de apă de infiltrație poate trece adesea în spatele acestor etanşări din cauza lipsei de conexiuni la structura existentă. Pe de altă parte, bolta poate absorbi și umezeala din sol prin acțiune capilară în pietrele și îmbinările culeelor sau impostelor.
Sarcina unei etanşări nu este de a usca o componentă, ci de a preveni transportul lichidului de apă prin componentă. Acest lucru se poate face cu succes pentru mai mult de zece ani la etanșarea exterioară sau interioară a subsolurilor clădirilor cu învelișuri textile impermeabile din beton împotriva presiunii apei. Densitatea structurală ridicată necesară în mortar este obținută printr-un etanșant pe bază de catalizatori care formează microcristale. Ca parte a proiectului de cercetare, acest sistem a fost acum optimizat pentru utilizare sub podurile boltite.
Traducerea din revista EI-Der EISENBAHN INGENIEUR nr. 22/2022, pg 22-30, autori Georg Schäfer și Tristan Mölter, realizată de Dipl. Ing. Dan Fulea, Șef Centru AIFR Brașov poate fi accesată aici.