Cunoașterea pericolelor care pot avea consecințe negative majore asupra sănătății și securități persoanelor, mediului sau bunurilor materiale sau imateriale și luarea măsurilor pentru a le elimina sau atenua efectele înainte de a începe activitățile de proiectare asigură obținerea unui produs care poate fi sigur pentru sine și mediul în care operează.
Această abordare ar scuti revizia proiectului ori de câte ori se stabilește că versiunea actuală duce la acțiuni care pun în pericol viața persoanelor sau pot afecta negativ mediul și bunurile. În acest scop, în cadrul activităților fiecărui proiect ar trebui executată o analiză preliminară pentru identificarea pericolelor, a cauzelor ce le pot genera și a gravității consecințelor, analiză cunoscută de specialiști sub numele de Analiză preliminară a pericolelor (PHA ̶ Preliminary Hazard Analysis).
Identificarea pericolelor trebuie să aibă ca rezultat o listă a pericolelor care pot genera evenimente ce pot fi catalogate ca periculoase prin gravitatea consecințelor acțiunilor lor. Utilizând această listă a pericolelor se execută o analiză de risc prin care, pentru fiecare pericol se stabilește locul pe care-l ocupă într-un clasament al gravității consecințelor.
În continuare, pe baza rezultatelor analizei de risc se elaborează măsuri care ar putea elimina sau reduce efectele nedorite ale pericolelor catalogate ca periculoase, măsuri care se transpun în specificația cerințelor de siguranță. În acest fel, proiectarea beneficiază de un set de cerințe care, implementate corect, asigură obținerea unui produs a cărui utilizare este sigură pentru persoane, mediu și bunuri.
Puteți accesa aici lucrarea realizată de domnul Radu Zlatian, Director Cercetare Dezvoltare la SC Softronic SRL, având ca Motto ”Oamenii se amăgesc sperând că niciodată nu li se poate întâmpla ceva rău”.