Mark Smith, un englez pasionat de călătoria cu trenul care îşi descrie pe site-ul personal aventurile, a ajuns şi în România, pasager fiind într-un tren internaţional. Englezul, cunoscut ca „omul de pe locul 61“, a povestit de ce a ales să vină în România şi ce impresii i-a lăsat vizita. Mark Smith, călătorul din Buckinghamshire cunoscut ca „Omul de pe locul 61“, preferă să stea pe acest loc pentru că îi oferă vedere a peisajului, nestingherită.
El explică de ce a venit în România, cu trenul. „În romanul Dracula al lui Bram Stoker, tânărul avocat Jonathan Harker călătoreşte de la Londra în Transilvania cu trenul. Şi tu poţi face asta, să vezi Castelul lui Dracula la Braşov şi să traversezi peisajul uimitor al Carpaţilor spre Bucureşti“, a spus englezul care oferă în continuare detalii utile şi practice despre cum să duci călătoria la capăt.
Englezul s-a îmbarcat în cursa feroviară EuroNight Train Dacia Viena – Bucureşti, la cuşetă. Camera sa video a înregistrat tot drumul parcurs, iar Mark a relatat cum a decurs călătoria şi care au fost condiţiile în care a călătorit. El remarcă întârzierea cu care circulă Căile Ferate Române şi cu care se face controlul la graniţă – timp în care ar fi putut părăsi trenul fără nicio problemă.
Smith scrie despre plusurile şi minusurile serviciilor feroviare pentru pasageri: lipsa oricăror mici alimente oferite, în mod normal călătorilor, pe o asemenea distanţă, incluse în costul biletului; faptul că la vagonul-restaurant introdus de la Simeria nu există meniu sau că masa îndestulătoare pe care a comandat-o a costat maximum 10 euro.
El a aflat că CFR plăteşte personalul de la vagonul-restaurant doar în interiorul ţării, nevrând să plătească diurnă acestora, aşa că a renunţat de tot la facilitatea servirii mesei în tren când trenul depăşeşte graniţa.
Mai presus de toate, Mark Smith este şocat de starea proastă a liniei de cale ferată din România. „Nimeni n-a mai atins liniile astea de la electrificarea din anii ”50“ (Notă: Linia dublă Brașov – Predeal s-a dat în funcție în anul 1965), scrie el, consternat şi de degradarea terasamentului care nu permite, pe alocuri, depăşirea vitezei de 70 km/h – ceea ce face ca drumul să fie mult lungit, inutil. „Cine e mai rapid? Noi sau căruţa?“, face el haz de necaz observând cum se deplasează celelalte vehicule pe drumul de lângă calea ferată.
Articol de Sinziana Ionescu de pe pagina web adevarul.ro