Industria feroviară și-a desemnat laureații în cadrul Galelor Feroviare 2018

gale-feroviare-1Club Feroviar și Asociația Industriei Feroviare din România (AIF) au decernat, la 6 decembrie, cu ocazia celei de-a XIII-a ediții a Galelor Feroviare, șapte premii de excelență pentru recunoașterea unor idei, concepte, activități sau inițiative de cercetare ce urmăresc dezvoltarea transportului pe șină în România .

Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru activitate industrială a fost acordat constructorului Arcada Company, pentru reabilitarea podurilor dunărene, Cernavodă și Borcea, precum și pentru redarea circulației feroviare a ansamblului de poduri dunărene “Anghel Saligny”.

Este o societate 100% românească ale cărei proiecte susțin dezvoltarea interoperabilității în procesul transportului feroviar și țin de viziunea noastră de conectivitate, atât prin infrastructură, cât și prin calitatea relațiilor interumane pentru a dezvolta noi investiții în România.  Arcada Company, înființată în anul 1994, cu un spectru vast de activitate, are în portofoliu lucrări importante, specializându-se în domeniul construcției de căi ferate și poduri feroviare.

“Ne bucurăm pentru recunoașterea eforturilor depuse de noi și amintim proiecte importante din portofoliul nostru, precum cele două poduri dunărene, Cernavodă și Borcea, tronsoanele Micăsasa – Coşlariu, Vințu de Jos-Simeria, alături de tunelul de 780 metri de pe acest tronson, primul executat, în întregime, după ’89, de către o companie românească” a declarat Florentina Sarafoleanu, manager Arcada Company.

gale-feroviare-21 gale-feroviare-22 gale-feroviare-23 gale-feroviare-24 gale-feroviare-25 gale-feroviare-26 gale-feroviare-27Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru încurajarea transportului feroviar, a fost acordat Primăriei Mogoșoaia pentru realizarea peronului Parc Mogoșoaia, care facilitează locuitorilor comunei o posibilitate de navetă prietenoasă cu mediul.

Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru inițiativă în afaceri a fost decernat companiei Thales Systems România , pentru dezvoltarea unui nou centru de competență în România, începând cu anul 2019. Această investiție strategică a grupului va duce în următorii 5 ani la recrutarea a peste 1.500 de angajați.

După succesul înregistrat de centrul de cercetare-dezvoltare de la București, implicat astăzi în proiecte feroviare din întreaga lume, într-o eră a digitalizării și a transformărilor radicale în ceea ce privește domeniul IT, al securității fizice și informatice și pentru a-și atinge obiectivele de creștere, compania astăzi premiată a decis să-și sporească semnificativ capacitatea de cercetare-dezvoltare, atât în activitățile civile, cât și în cele legate de apărare.

Grupul Thales a decis la mijlocul anului 2018 să redistribuie activității de cercetare-dezvoltare din centrele sale principale (Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada) și sa dezvolte două Centre de Competență noi, multi-business în România și în India. Centrul de Competență din România, care va demara oficial activitatea la începutul anului 2019, are ca scop extinderea bazei existente în Transport (în prezent 280 de ingineri în București) cu activități suplimentare în domeniile Apărării și Aero-Spațiale.

“Suntem mândri sa putem avea un astfel de centru în România . Thales a participat și își dorește sa participe în continuare la toate proiectele importante în sectorul de transporturi din România . De 10 ani structura companiei a fost gândită pentru dezvoltare și competenta, deoarece Thales este o companie de tehnologie, nu suntem un grup industrial. Transporturile fac parte din strategia noastră și activam în domeniul caii ferate și metrou”, a punctat Silviu Agapi, director general Thales România .

Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru invenție, cercetare și inovație a fost decernat companiei Grup Feroviar Roman pentru cercetare și inovare software în domeniul ingineriei transportului și traficului, concretizată (în acest an) în aplicația informatică SHUNTING EXPERT.

Compania Grup Feroviar Roman a înțeles că digitalizarea nu este un scop în sine. Realizarea ei trebuie să se afle într-un raport direct cu îmbunătățirea relațiilor cu clienții săi, pe de o parte, și cu simplificarea activității personalului operațional, pe de altă parte. După succesul obținut de conceptul portalului dedicat clienților (care creează, totodată, în adâncimea proceselor operaționale semnificative sinergii), în acest an, o noua aplicație informatica, surprinzătoare prin aparenta ei simplicitate și perfect integrata în paradigma activităților specifice complexelor feroviare (cu volume mari de manevra și numeroase linii, vagoane și locomotive) a fost deja integrată în procesul de producție. Și acest nou instrument informatic (Shunting Expert) îndeplinește cele 2 criterii de performanță enunțate care vizează condensarea temporală (fără denaturare) a proceselor operaționale și creșterea satisfacției clienților.

“Acesta este un proiect de succes și vreau sa cred ca va da roade și în continuare. Nu este ușor sa fii inginer, este un domeniu în care se muncește mult, iar produsul final este disponibil după foarte multa munca depusa, de la etapa de idee, pana la etapa de schiță a proiectului, apoi etapele de testări și aplicații, pana la finalizarea produsului și scoaterea acestuia pe piața”, a punctat Amedeo Neculcea, consilier dezvoltare în cadrul Grup Feroviar Roman.

Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru dezvoltarea transportului local pe șină a fost acordat Primăriei Municipiului Oradea și societății de transport public OTL, pentru dezvoltar
ea continuă a capacității de transport local, în general, și pentru politica pe care o duce Primăria pentru dezvoltarea transportului electric pe șină, în special.

Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru întreaga activitate a fost decernat domnului Vintilă Mocanu, președinte executiv al companiei voestalpine Vae Apcarom, pentru activitatea desfășurată în slujba căii ferate și a impresionantei contribuții pe care a adus-o industriei feroviare.

“Mă bucura premiul primit și recunoștința arătată. Când ai o asemenea răspundere, ești un beneficiar al muncii unei întregi echipe. Eu am avut noroc sa pot lucra cu specialiști și sunt mândru sa spun ca Apcarom este competitiva și pe alte piețe, precum cea din Asia, unde avem contracte majore. Sper ca evoluția pieței transporturilor în România  va fi una buna, încă se investește în calea ferata ceea ce este un lucru bun”, a punctat domnul Vintilă Mocanu.

La aceasta ediție a Galelor Feroviare au fost acordate și Premii Speciale pentru păstrarea tradiției transportului pe șină. Pentru redeschiderea circulației pe linia Dornești – Gura Putnei – Putna, au fost premiați primarul Gheorghe Coroama, Primăria Putna, Radu Pipa, director SRCF Iași, Liviu Doru Andriescu, șef secția L5 Suceava, Ioan Schifor, șef stația Rădăuți, SRCF Iași, Arhimandrit Velnic Melchisedec, starețul Mânăstirii Putna și Constantin Axinia, directorul regionalei CFR Calatori Iași. Au luat cuvântul domnii Radu Pipa și Constantin Axinia.

Informații publicate pe pagina web clubferoviar.ro

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj