Ministrul Lucian Bode a participat, în perioada 9-10 decembrie 2019, la Bruxelles la o serie de întâlniri cu comisarii europeni pentru transport, piață internă, coeziune și reforme, concurență și dezvoltare regională, cu vicepreședinta pentru o Europă pregătită pentru Era Digitală, precum și cu președintele Comisiei TRAN din cadrul Parlamentului European.
În cadrul întâlnirii cu comisarul pentru mobilitate și transport, Adina Vălean, ministrul Lucian Bode a subliniat importanța pe care o acordă actuala conducere a ministerului proiectelor de infrastructură finanțate prin CEF, precum și măsurile luate pentru implementarea acestora. De asemenea, pe parcursul discuțiilor cu directorul DG MOVE, Henrik Hololei, au fost abordate aspecte ce țin de proiecte precum podul de la Grădiștea și de posibilitatea propunerii unor proiecte pe căi navigabile interioare sau privind sistemele ITS/ERTMS.
Cu privire la Pachetul Mobilitate 1, ministrul Lucian Bode a reiterat faptul că impactul în sectorul transporturilor este îngrijorător. Ministrul român a susținut drepturile transportatorilor români astfel încât aceștia să nu fie dezavantajați prin aceste reglementări. Totodată, ministrul Lucian Bode a subliniat că problema legată de întoarcerea vehiculului creează costuri suplimentare și ar putea împiedica dezvoltarea economică a operatorilor de transport.
Seria întâlnirilor a continuat cu Karima Delli, președintele Comisiei pentru transport și turism din Parlamentul European. În cadrul acestei întrevederi cei doi oficiali au abordat teme referitoare la proiectele majore de transport, cooperarea viitoare și efectele ce pot fi generate de adoptarea Pachetului Mobilitate 1, a cărui formă actuală este inacceptabilă pentru România.
Discuțiile cu oficialii europeni au continuat cu întrevederea cu comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira. În cadrul întâlnirii s-a pus accent pe importanța asigurării implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în vederea finalizării coridoarelor de transport europene. Ministrul Lucian Bode a precizat că se va concentra pe eliminarea blocajelor în implementarea tuturor proiectelor și accelerarea absorbției. Comisarul și-a arătat disponibilitatea pentru a sprijini demersurile autorităților române în accelerarea implementării, subliniind importanța ritmului de absorbție pentru asigurarea unui nivel adecvat de finanțare pentru politica de coeziune. În acest sens, Elisa Ferreira a precizat că autostrada Sibiu-Pitești și Varianta de Ocolire Bacău vor fi aprobate în următoarele luni, în prezent fiind în consultare inter-servicii la nivelul Comisiei.
La întâlnirea cu Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, aceasta s-a arătat încântată de noua abordare transparentă pe care ministrul Lucian Bode o are cu privire la dosarele referitoare la ajutoarele de stat. În acest sens, oficialul european a subliniat faptul că modul de lucru abordat de partea română este exact cel pe care și-l doresc și reprezentanții Comisiei și numai așa pot fi obținute rezultate, în privința dosarelor Tarom și CFR Marfă, companii strategice ale Ministerului.
La finalul fiecărei întâlniri, ministrul Lucian Bode le-a adresat oficialilor europeni invitația ca următoarele întrevederi să aibă loc în România, ocazie ce va permite inclusiv vizite la obiectivele de investiții realizate cu ajutorul fondurilor comunitare. În urma lansării invitației, comisarii Breton și Ferreira au precizat că, în primul semestrul al anului 2020, vor fi prezenți la București.
Informaţii publicate pe pagina web mt.ro