La 30 octombrie, Președinția Austriacă a Consiliului Uniunii Europene a prezentat miniștrilor pentru transport și mediu „Declarația de la Graz”. Declarația face apel la statele membre și la Comisia Europeană să își intensifice eforturile prin implementarea rapidă a măsurilor de mobilitate pentru a îmbunătăți în mod sustenabil sănătatea și calitatea vieții cetățenilor europeni din orașe și împrejurimi.
Conținutul declarației va fi modificat și elaborat în cadrul întrunirilor viitoare ale Consiliului Uniunii Europene din acest an.
Reuniunea neoficială a miniștrilor de mediu și transport marchează începutul unei noi etape în care toate părțile vor colabora pentru a ajunge la o „Înțelegere Verde” pentru un nou tip de mobilitate în Europa, o mobilitate curată, sigură și accesibilă.
„Faptul că miniștrii de mediu și transport au avut o întâlnire comună este un semn important al obiectivului major care este protejarea mediului și care poate fi atins doar după rezolvarea problemei mobilității. Pe de-o parte, trebuie să garantăm mobilitatea persoanelor, iar pe de altă parte să identificăm și să dezvoltăm modalități de a garanta aceasta mobilitate fără a dăuna mediului”, au declarat Elisabeth Köstinger, Ministrul Mediului, și Norbert Hofer, ministrul Transportului, care prezidează în prezent întâlnirile Consiliului în aceste domenii.
Conform declarației, obiectivele europene de mediu pentru 2030 și viziunea pe termen lung până în 2050 în conformitate cu acordul de la Paris pot fi atinse doar prin măsuri politice și obținerea conformității structurilor financiare și de susținere. Acest lucru necesită o abordare holistică a politicii de transformare care combină măsurile și valorifică sinergiile.
„În acest context, miniștrii europeni pentru mediu și transport solicită Comisiei Europene să adopte o abordare politică holistică care să conțină o strategie complexă pentru o mobilitate curată, sigură și accesibilă, o creștere a inovării și competitivității, dar și a incluziunii sociale în Europa”, au adăugat cei doi miniștrii.
Astfel, Comisia Europeană, statele membre UE, autoritățile regionale și locale și alți factori implicați ar trebui să dezvolte măsuri pentru cinci domenii care includ vehiculele nepoluante, managementul și planificarea mobilității, o mobilitate activa, o mobilitate sigura și cuprinzătoare, dar și multimodalitatea și infrastructura.
Reuniunea neoficială a miniștrilor pentru transport și mediu invită Comisia Europeană să construiască pe aceste principii și măsuri propuse prin dezvoltarea și implementarea până în 2021 a unei strategii complexe, dar și a unui ghid pentru o mobilitate durabilă, curată, sigură, accesibilă și cuprinzătoare în Europa și prin adoptarea unor pachete de măsuri adecvate.
Informație preluată după pagina web Club Feroviar