Ministrul Lucian Șova: “Anterior, CFR Calatori subevalua lucrările de reparații ale materialului rulant”

CFR-Calatori“In ianuarie 2018, când am preluat conducerea Ministerului Transporturilor, am găsit o situație precara la CFR Calatori. De exemplu, din 1200 de vagoane care ar fi trebuit sa se afle zilnic in circulație, in jur de 400 de vagoane erau oprite din motive tehnice. Nu s-au efectuat reparații ale vagoanelor si au fost puse in circulație trenuri cu cate unul-doua vagoane. Nu este normal”, a precizat ministrul Transporturilor, Lucian Șova, in conferința de presa organizata pentru prezentarea bilanțului pe primele șase luni de activitate din acest an.

Fosta conducere a CFR Calatori (valida pana in martie 2018 când Leon Bărbulescu l-a înlocuit in funcția de director general pe Iosif Szentes, n.r.) spunea ca nu s-au făcut reparații ale materialului rulant pe motiv ca niciun reparator de material rulant nu se prezenta la licitațiile organizate in acest sens.

Ministrul Transporturilor contrazice însă aceasta afirmație.

“Compania subevalua lucrările de reparații astfel încât valorile maxime aprobate erau sub costurile de funcționare ale oricărui reparator de material rulant”, a adăugat ministrul Lucian Șova.

“In bugetul pe 2017, CFR Calatori a avut la dispoziție 80 de milioane lei pentru cheltuieli de reparații. Cu toate acestea, reparațiile efectuate nu s-au ridicat nici măcar la 20 milioane lei, astfel încât in bugetul pe anul acesta suma nu a mai fost alocata, nefiind cheltuita”, a explicat ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Cu toate acestea, bilanțul pentru primele șase luni din 2018 arata ca CFR Calatori a finalizat o serie de proiecte pentru confortul pasagerilor. Astfel, peste 800 de vagoane si 140 de automotoare au fost reabilitate din punct de vedere al confortului.

“Sunt reparații planificate dar si realizate pentru 35 de locomotive si automotoare. Se afla in curs de finalizare licitații pentru reparația a 635 de vagoane, in unități exterioare, diferite de cele ale CFR Calatori”, a adăugat ministrul Șova.

Automotoare second-hand la CFR Calatori  

“Se afla in pregătire procedura de achiziție, prin leasing, a 100 de automotoare second-hand”, a mai specificat ministrul Transporturilor in prezentarea bilanțului pe primul semestru din 2018.

“Sunt doua motive pentru care CFR Calatori va achiziționa 100 de automotoare second-hand. Primul motiv ar fi costul foarte mare al unor garnituri noi. Al doilea motiv ar fi ca nu s-ar găsi pe stocul unui producător atâtea automotoare cate are nevoie urgent CFR Calatori. In plus, termenele de livrare al unor garnituri noi ar fi foarte mare. Compania a ales soluția achiziționării unor garnituri care sa nu fie mai vechi de 20 de ani si care sa poate fi livrate repede. Oricum, compania știe cam care ar fi cei care ar putea sa oferteze aceste tipuri de garnituri in funcție de cerințe, s-a făcut o analiza in acest sens”, a punctat ministrul Șova.

Informație preluata de pe pagina web Club Feroviar

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj