Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a participat în perioada 16 – 17 octombrie a.c., la Belgrad, la cea de-a treia Reuniune a miniștrilor de Transport din China și țările din Centrul și Estul Europei, în cadrul Formatului de cooperare “16+1”

Reuniune BelgradTema principală a reuniunii este colaborarea pentru dezvoltarea proiectelor de investiții pentru modernizarea și construcția infrastructurii de transport regional – în cadrul țărilor membre ale acestui format. Ministrul Transporturilor a susținut un discurs, în cadrul sesiunii plenare, în care a prezentat proiecte de investiții în infrastructura din România.

“Obiectivul Ministerului Transporturilor din România este de a sprijini dezvoltarea unui sistem de transport eficient, sustenabil, flexibil și sigur, care să contribuie la progresul economic al României. Pentru aceasta este nevoie de conectarea tuturor modurilor de transport. Dezvoltarea sectorului transporturilor din România trebuie să țină seama de legăturile necesare cu UE, dar și cu alte regiuni ale lumii, inclusiv cu Asia.

Ministrul Transporturilor depune toate eforturile pentru a găsi tipurile de finanțare și face toate demersurile pentru a facilita accesul investitorilor la construcția de infrastructură”, a declarat ministrul Transporturilor.

În cadrul reuniunii, ministrul Lucian Șova a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din R.P. Chineză, Li Xiaopeng. Cei doi demnitari au abordat subiecte legate de investițiile în infrastructura din România și achizițiile de material rulant, dar și subiecte privind colaborarea bilaterală și identificarea unor noi proiecte de cooperare.

Ministrul chinez a reliefat prezența în România a companiilor din China care vor să lucreze în infrastructura de transport din România. Lucian Șova i-a spus omologului său că țara noastră este interesată de parteneriate în asamblarea de materialul rulant în România: locomotive și vagoane de călători, precum și de implicare într-un format PPP pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată existentă, cât și pentru construcția unei linii de mare viteză. Cei doi oficiali vor avea discuții și la Beijing care ar putea fi concretizate prin acorduri semnate.

Ministerul Transporturilor consideră că țările din Estul și Centrul Europei trebuie să identifice modalitățile de interacțiune care să folosească cel mai bine avantajele capacităților logistice ale acestei regiuni. Europa Centrală și de Est reprezintă poarta cooperării economice și comerciale dintre Europa și Asia.

Evenimentul de la Belgrad este organizat de Serbia ca țară gazdă și de R.P. Chineză, ca țară coordonatoare a Secretariatului Formatului de cooperare “16+1”.

Din formatul de cooperare “16+1” fac parte țări din Estul și Centrul Europei (Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia Ungaria și România care sunt și state membre UE și cinci țări din regiunea amintită (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru și Serbia) care nu sunt membre UE, precum și R.P. Chineză.

Prelucrare după comunicatul de presa al MT

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj