Guvernul ungar a decis să organizeze o nouă procedură de licitaţie pentru modernizarea secţiunii din Ungaria a căii ferate Budapesta-Belgrad, în condiţiile în care costul estimativ al proiectului s-a majorat cu aproximativ 10%, informează MTI.
În luna mai 2018, costul preconizat al modernizării secţiunii de 152 de kilometri al căii ferate dintre Budapesta şi Kelebia, la graniţa Ungariei cu Serbia, era de 578 miliarde forinţi (1,79 miliarde euro) însă cea mai bună ofertă făcută între timp a fost una cu o valoare de 693 miliarde forinţi (na cu circa 20% mai mult decât bugetul inițial).
În condiţiile în care Guvernul ungar nu este dispus să suporte o majorare a costurilor, a decis să lanseze o nouă procedură de licitaţie, susţine MTI. În consecinţă, lucrările de construcţie vor începe abia în 2020, cu un an mai târziu decât era programat iniţial.
Modernizarea căii ferate Budapesta-Belgrad are drept obiectiv să faciliteze livrarea de produse chineze în Europa, produse care cu vapoarele în portul grec Pireu. Din Grecia produsele ar urma să fie transportate pe calea ferată prin Serbia şi Ungaria.
În luna iunie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto declara că acest proiect va fi benefic pentru Ungaria şi Serbia, atât din punct de vedere al logisticii cât şi financiar, şi de asemenea va crea noi locuri de muncă. Szijjarto declara că discuţiile continuă pentru un împrumut din partea Chinei care să finanţeze lucrările de modernizare. Tot atunci, oficialul ungar a spus că un număr de aproximativ 30 de companii şi-au manifestat interesul pentru a depune o ofertă însă până la urmă două consorții compuse din companii din Ungaria şi China au depus oferte valabile.
Informație preluată de pe pagina web bursa.ro, foto Club Feroviar
NOTA: Conform informației publicate pe pagina web clubferoviar.ro „Potrivit anunțului de participare, publicat pe site-ul Cailor Ferate Maghiare (MÁV), autoritatea contractanta este Chinese-Hungarian Railway Nonprofit Ltd.
Acest joint-venture (Chinese-Hungarian Railway) a fost înființată in 2016 in baza unui acord interguvernamental, semnat intre Ungaria si China, privind dezvoltarea si finanțarea proiectului.
In noul joint-venture, companiile chineze China Railway International Corporation si China Railway International Group dețin o cota de 85%, in timp ce MÁV deține 15%.”