Parlamentul European a aprobat revizuirea drepturilor pasagerilor în transportul feroviar

DB-passengers-300x190

Parlamentul European a sprijinit modificarea regulilor din 2009 privind revizuirea drepturilor călătorilor în transportul feroviar (Regulamentul 1371/2007(CE) pentru care au fost 533 de voturi pentru, 37 împotriva și 47 de abțineri. Odată ce Consiliul si-a adoptat poziția, negocierile pot începe pentru formularea finală a noilor reguli. „În curând, călătorii vor putea să își transporte bicicletele în orice tren, iar persoanele cu mobilitate redusă se pot baza pe servicii de asistență mai bune în gări și în trenuri. Parlamentul European acordă o deosebită atenție drepturilor consumatorilor, astfel că propunem plăți compensatorii mai mari în caz de întârzieri și dorim să ne asigurăm că călătorii care călătoresc pe rute care necesită mai mult de o conexiune și care au primit bilete separate beneficiază de protecția deplină a regulamentului”, a declarat raportorul Boguslaw Liberadzki.

Drepturile actualizate ale călătorilor din transportul feroviar includ plăti compensatorii mai mari pentru întârzieri de peste o oră, de la 25% până la 50% din prețul biletului. Călătorii au acest drept de a primi plăți compensatorii pe lângă menținerea dreptului de a-și continua călătoria sau de a fi redirecționați.

Călătorii vor putea primi înapoi până la 75% din prețul biletului pentru o întârziere de o oră și 30 de minute și 100% din prețul biletului pentru o întârziere de peste două ore.

Pentru a evita blocarea călătorilor după pierderea unei legături, membrii Parlamentului European au specificat că în cazul în care unui pasager i-au fost eliberate mai multe bilete pentru o călătorie pentru care este necesară schimbarea mijloacelor de transport, drepturile la informații, asistență și compensații sunt aceleași ca în cazul unei călătorii neîntrerupte.

De asemenea, membrii Parlamentului European au respins scutirea operatorilor feroviari de la plata compensațiilor în cazul unor „circumstanțe deosebite”.

Companiile feroviare ar trebui să îmbunătățească informațiile acordate călătorilor cu privire la drepturile lor și să crească plățile compensatorii acordate navetiștilor în cazul întârzierilor.

În privința călătorilor cu mobilitate redusă, serviciile de asistență ar trebui să fie gratuite și disponibile în gările mai mari fără a fi necesară o notificare anterioară. În plus, membrii Parlamentului European au redus și timpul pentru notificările anterioare în cazul în care sunt necesare servicii de asistență în gările mai mici și au clarificat responsabilitatea operatorilor feroviari și a administratorilor gărilor pentru acordarea de plăti compensatorii complete călătorilor în cazul în care li s-a pierdut sau avariat echipamentul de deplasare.

O altă modificare se referă la îmbunătățirea accesului pentru călătorii cu biciclete. Călătorii au dreptul de a-și lua bicicletele în tren, inclusiv în trenurile de mare viteză, de mare distanță, transfrontaliere și pentru servicii locale. Trenurile noi și recondiționate trebuie să aibă spații marcate pentru transportul acestor biciclete.

În fiecare an, călătorii parcurg 500 de miliarde de km pe rețeaua de cale ferată europeană.

Prelucrare dup[ informația de pe pagina web Club Feroviar

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj