Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor

muzeu-locomotive-DejPrin intermediul acestei legi se înfiinţează, în judeţul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, „Centrul Muzeal al Locomotivelor (…) structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române, aflat în structura Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor”, scrie Agerpres

Activitatea Centrului Muzeal este finanţată din bugetul CENAFER. Centrul Muzeal este condus de către un expert coordonator, desemnat prin concurs organizat de către CENAFER.

Centrul Muzeal are ca principale obiective: restaurarea, conservarea şi expunerea vehiculelor feroviare, cât şi a altor instalaţii sau subansamble folosite în sistemul feroviar românesc, organizarea de evenimente, editarea şi publicarea de materiale documentare, atragerea, cu titlu de donaţie, şi achiziţionarea de noi materiale, exponate şi documente de importanţă care privesc trecutul feroviar românesc, cercetarea istorică, documentarea pe teren şi realizarea de studii privind istoria şi cultura feroviară din România, organizarea şi derularea de programe de şcolarizare şi perfecţionare profesională.

În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acestui act normativ. El argumenta că din conţinutul normativ al legii transmise la promulgare transpărea că intenţia legiuitorului ar putea fi aceea ca această structură să funcţioneze ca un muzeu, dar să nu aibă acest statut. Camera Deputaţilor a adoptat, în octombrie, în calitate de for decizional, proiectul de lege ca urmare a cererii de reexaminare a şefului statului.

Tot luni (29.10.2018), şeful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2017 pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996.

Informație preluata de pe pagina web evz.ro, autor Iulia Moise

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj