Proiectul de OMT privind aprobarea modelului legitimației și insignei de inspector tehnic

La data de 15 martie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: ”Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii privind aprobarea modelului legitimației și insignei de inspector tehnic. (care poate fi accesat aici)

Scurtă descriere În data de 31.01.2024 s-a publicat în Monitorul Oficial al României nr. 91, Partea I, Ordonanța Guvernului nr. 16/2024 privind inspecţia tehnică și supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

Prevederile art.1, alin. (3) din Ordonanța nr. 16/2024 privind inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, specifică faptul că ”Inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică constituie o necesitate obiectivă în ceea ce priveşte evaluarea şi comportarea în exploatare a modului de realizare a produselor, serviciilor şi proceselor din domeniile feroviar, transport cu metroul, metroul uşor, monorai şi transport urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, prin intermediul Autorităţii Feroviare Române – AFER, denumită în continuare AFER, prin care statul exercită controlul asupra acestor activităţi, în scopul prevenirii sau limitării unor situaţii care pot cauza pierderi de vieţi omeneşti sau materiale”.

În conformitate cu prevederile art. 2, lit. b) din aceeași orodonanță, prin inspector tehnic se înțelege ”personalul din cadrul AFER care efectuează inspecţii tehnice şi supraveghează prin acţiuni de inspecţie tehnică;”.

Conform prevederilor art. 2, alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii și a prevederilor din Hotărârea Guvernului nr. 310/2023 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române – AFER, Autoritatea Feroviară Română – AFER este singurul organism tehnic de specialitate al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii desemnat să emită autorizaţii, atestate, omologări, agremente şi să efectueze activităţi de inspecţie tehnică în domeniile feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

Sursa MTI

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj