Ţările Grupului de la Vişegrad doresc construirea unei căi ferate de mare viteză care să facă legătura între ele

visegradMiniştrii abilitaţi ai ţărilor Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia – V4) au stabilit ca până în toamna anului viitor să fie realizat un studiu de fezabilitate cu privire la construirea unei căi ferate de mare viteză care să facă legătura între cele patru ţări, a anunţat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, la forumul economic organizat la Krynica, în sudul Poloniei.

În timp ce din punctul de vedere al creşterii economice Grupul de la Visegrad este forţa motrice a dezvoltării Uniunii Europene, în privinţa construirii reţelei de infrastructură trebuie să se depună eforturi în vederea câştigării de teren în faţa competitorilor. Aşa stând lucrurile, ţările Grupului de la Visegrad s-au solidarizat şi au hotărât că vor începe elaborarea studiului de fezabilitate pentru construirea unei linii de tren rapid pe ruta Budapesta-Bratislava-Brno-Varşovia, a declarat Péter Szijjártó. Guvernul ungar va aloca 1,5 miliarde de forinţi pentru realizarea studiului de fezabilitate. Procedura de achiziţie publică va fi declanşată la toamnă, astfel încât în toamna anului viitor studiul să ajungă pe masa decidenţilor, a adăugat oficialul ungar.

Informație preluata de pe pagina web radiochisinau.md

Potrivit hirado.hu: „În declaraţia acordată agenţiei ungare de presă MTI, Mihály Varga a subliniat că strategia – la baza căreia se află o muncă de doi ani şi care conţine idei despre dezvoltarea competitivităţii, eficienţa privind mediul şi resursele, infrastructura de transport şi cea digitală, respectiv cooperarea instituţională -, va ajuta semnificativ la dezvoltarea regiunii. Conform planului, la program vor participa 8 ţări, inclusiv unele care nu sunt membre ale UE.

Iniţiativa va fi extinsă cu participarea Cehiei, României, Moldovei şi Serbiei. Dintre acestea, România a participat deja la discuţiile şi negocierile de miercuri, a specificat ministrul.”

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj