Michael Peter, CEO al Siemens Mobility, vorbește exclusiv cu David Briginshaw, despre strategia actuală și viitoare a companiei. Provocările pe care le prezintă urgența climatică globală pentru industria transporturilor se concentrează rapid pentru Siemens Mobility, spune domnul Michael Peter, unul dintre cei doi CEO-uri ai companiei. Peter consideră că calea ferată trebuie să devină coloana vertebrală a mobilității cu vehiculele electrice care acoperă transportul către destinația finală în orașe.
„În timp ce 25% din emisiile de CO₂ sunt cauzate de transport, calea ferată este deja cea mai ecologică formă de transport cu motor și are potențialul de a fi fără carbon, cu mai multă electrificare combinată cu frânarea regenerativă”, a declarat Peter pentru IRJ.
”Michael Peter, CEO Siemens Mobility „Marea provocare este de a circula de două ori mai multe trenuri decât astăzi, pentru a dubla numărul celor care călătoresc pe calea ferată pentru a reduce emisiile de CO2. În loc să se realizeze mai multe căi ferate, Peter spune că trebuie crescută capacitatea folosind lucruri precum semnalizarea inteligentă, funcționare fără mecanic și stații controlate digital pentru a muta călătorii rapid.
„Timpii de așteptare pentru trenuri nu trebuie să fie mai mari de două minute în orașe pentru a face transportul public cu adevărat atractiv”, spune Peter. „De asemenea, avem nevoie de soluții de ”last mile” pentru a transporta călătorii de la stație la destinația finală. Investim în minibuze autoconduse, care sunt testate în Singapore și Munchen și ar putea fi disponibile comercial în cinci până la 10 ani. Nu încercăm să concurăm cu industria auto în dezvoltarea de vehicule autonome, dar adăugăm propria noastră tehnologie pentru a dezvolta intersecții inteligente, de exemplu. ”Deși unele tehnologii noi, cum ar fi trenurile cu hidrogen și baterii și diverse forme de tracțiune hibridă au un rol de jucat în reducerea emisiilor de carbon, Peter nu crede că vor avea vreodată impactul electrificării complete. De exemplu, trenul cu hidrogen Siemens Mireo Plus are o autonomie de până la 1.000 km pentru un tren cu trei vagoane, iar versiunea pe baterie Mireo Plus este limitată la 80-120 km pentru un tren cu trei vagoane.
Peter subliniază că Siemens face deja multe pentru îmbunătățirea eficienței produselor sale. „Noile noastre trenuri Velaro de mare viteză consumă cu 30% mai puțină energie decât generația noastră anterioară de tren de mare viteză, ceea ce nu este doar o evoluție, ci un mare pas înainte”.
Michael Peter Tehnologia ajută la îmbunătățirea eficienței. „Funcționarea fără mecanic și utilizarea software-ului pot reduce consumul de energie cu până la 25% la metrouri”, spune Peter. „Pe trenurile Copenhaga S avem un model de conducere a energiei pentru a evita frânarea bruscă.”
Linia principală ATO Siemens este deja implicată în aducerea ATO (Funcționarea Automată a Trenurilor) pe căile ferate principale. „Am dezvoltat ATO prin ETCS în secțiunea principală a rețelei Thameslink din Londra și acum o ducem mai departe cu proiectul ATO cu Căile Ferate Germane (DB) pe o secțiune a S-Bahn din Hamburg”, spune Peter.
„Siemens este o companie de tehnologie care ne face diferiți de alte companii și ne permite să profităm din plin de revoluția digitală pentru a ne îmbunătăți produsele”, continuă Peter. „De exemplu, în semnalizare mutăm monitorizarea blocajelor în cloud pentru a atinge disponibilitatea de 100%. Toate sistemele pe care le comercializăm astăzi sunt interconectate, așa că, de exemplu, știm dacă o ușă a trenului are o defecțiune înainte de a ajunge la depou și putem rezolva probleme înainte de a provoca o defecțiune. Folosim, de asemenea, inteligența artificială pentru a analiza funcționarea mecanismelor de macaz.
„În partea de material rulant, strategia noastră se bazează pe conceptul de tub gol, pentru a oferi o flexibilitate completă cu designul interior și pentru a face trenurile cât mai eficiente din punct de vedere energetic.”
„În ceea ce privește gemenii digitali, lucrăm îndeaproape cu Bentley Systems, care vine din lumea modelării 3D și a informațiilor de afaceri (BIM). De exemplu, folosind o pereche digitală a unui tunel, putem pune designul în el pentru a produce un model live.
„Industria feroviară a avut o adoptare mai lentă a digitalizării din cauza cerințelor ridicate de fiabilitate și siguranță, dar există mult entuziasm”, continuă Peter. “Sunt destul de optimist că suntem pe punctul de a vedea schimbări majore, dar este destul de departe o călătorie în ceea ce privește infrastructura și mediul social pentru a schimba modul în care gândesc oamenii.
“Peter a observat, de asemenea, o schimbare a modului în care gândesc clienții. „Orașele încep să considere transportul public ca fiind ecologic și un diferențiator pentru a atrage locuri de muncă”, spune Peter. „De asemenea, încep să reamenajeze zone complete cu transportul public ca o coloana vertebrală – acest lucru se întâmplă deja la Oslo și Copenhaga, de exemplu.
„Mulți clienți se gândesc la trecerea completă la tehnologia modernă. De exemplu, Norvegia va înlocui întregul său sistem de semnalizare cu ERTMS, ceea ce va duce la o întreținere cu 75% mai mică și la o reducere de 75% în minutele de întârziere. “În cele din urmă, fuziunea eșuată cu Alstom, care a fost concepută să creeze un campion european care să concureze cu producătorii chinezi în creștere rapidă, a fost evident o întârziere, dar Siemens gândește acum altfel. „Ne-a plăcut logica acesteia, deoarece ne-ar fi oferit mai mult volum pentru a concura și am considerat că prezența regională a Alstom și Siemens ar fi fost laudativă. Dar de atunci, am avut o creștere extraordinară și ne simțim puternici în poziția noastră actuală de lider tehnologic”, spune el.
Prelucrare după articolul scris de David Briginshaw IRJ