Transportul în comun gratuit: cazul Luxemburg. Cine câştigă, cine pierde

transport_gratuit_luxemburgDin martie anul viitor, locuitorii Luxem­burgului vor călători gratuit cu trenurile, tramvaiele şi autobuzele. Este un proiect ambiţios, pe care puţine naţiuni îşi permit să-l aplice.

Micul Mare Ducat de Luxemburg poate fi străbătut cu maşina de la un capăt la celălalt în doar două ore, printre podgoriile de pe lângă râul Moselle, prin văile Ardenilor şi încântătoarele sate dominate de castele şi cu ferme vechi în centru, scrie BBC.

Însă un luxemburghez poate petrece două ore doar făcând naveta la şi de la locul de muncă din capitală, oraşul Luxembourg, deoarece traficul congestionat este o problemă majoră. Începând cu 1 martie 2020, călătorii nu vor mai plăti niciun ban pentru utilizarea trenurilor, tramvaielor şi autobuzelor care traversează micul paradis fiscal înghesuit între Germania, Franţa şi Belgia. De această mutare vor beneficia cei 602.000 de rezidenţi ai Marelui Ducat şi 175.000 de muncitori transfrontalieri, precum şi aproxi­mativ 1.2 milioane de turişti, câţi vizitează ţara anual.

În ultimele patru decenii, populaţia luxemburgheză a crescut cu aproape 240.000 de persoane. Forţa de muncă s-a majorat de la 161.000 persoane în 1998 la 427.000 în 2018, alimentată parţial de o creştere de 168% a numărului de lucrătorilor transfrontalieri. Marele Ducat are cel mai mare număr de autoturisme pe cap de locuitor din UE.

Sursa zf.ro, autor Bogdan Cojocaru

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj