UE semnează acorduri de grant pentru infrastructura de transport pentru a conecta mai bine Republica Moldova cu UE

Comisia Europeană salută semnarea a trei acorduri de grant în cadrul Facilității de conectare a Europei pentru transport, în valoare de aproape 45 de milioane EURO, pentru a îmbunătăți legăturile de transport dintre Republica Moldova și România de-a lungul rețelei de transport transeuropene (TEN-T). Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele de trecere a frontierei rutiere Ungheni, Albița Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați. Aceste investiții vor consolida căile de solidaritate UE-Ucraina – rutele folosite de la blocarea de către Rusia a porturilor Ucrainei la Marea Neagră pentru a transporta exporturile și importurile Ucrainei și Moldovei.

Comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Grație cooperării puternice dintre România și Moldova putem începe astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor crește semnificativ capacitatea și vor ușura fluxurile de trafic pe teritoriul România – Moldova frontieră. Implementarea rapidă este importantă, deoarece proiectele vor aduce Moldova și mai aproape de UE, țara candidată la UE, oferind cetățenilor și întreprinderilor săi acces mai ușor și mai rapid la piața noastră internă.”

Pe partea română, 18 km de drum vor fi modernizați pentru îmbunătățirea serviciilor vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Moldova va construi un nou drum de acces și punct de trecere a frontierei. Infrastructura existentă de ambele părți ale trecerii frontierei Albița-Leușeni va fi modernizată pentru a îmbunătăți gestionarea fluxului de trafic. Proiectul final va extinde locurile de parcare din Giurgiulești și va procura echipamente de control vamal.

Legăturile de transport UE-Moldova au fost discutate în cadrul întâlnirii dintre comisarul Vălean și Prim-ministrul Moldovei Dorin Recean de ieri.

În plus, recent a fost lansat un nou apel CEF Transport și va pune la dispoziție peste 7 miliarde EURO pentru proiecte feroviare, căi navigabile interioare, porturi maritime sau interioare și infrastructură rutieră. Pentru prima dată, entitățile din Moldova pot aplica direct pentru finanțare UE în cadrul acestui apel, în urma semnării Acordului de Asociere CEF la începutul acestui an.

Preluare după Comisia Europeană

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj