Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, miercuri, în ședința Comisiei pentru transporturi, al cărei vicepreședinte este, că intenționează să ceară constituirea unei comisii de anchetă “serioasă” pentru TAROM, Portul Constanța și CFR, care să ia măsuri “drastice”.
“Eu aștept să terminăm toate audierile — și cu portul și cu tot — după care o să cer o comisie de anchetă, dar de anchetă serioasă — și la TAROM, și la port și pe CFR — și cu măsuri. De data asta, vreau să cerem măsuri. Le-am spus colegilor mei: ‘Nu se poate să facem doar audieri, să constatăm că totul e greșit și să nu cerem o măsură’. Și măsurile, credeți-mă, vor fi drastice. Pentru că este nepermis să aveți 23.000 de salariați, să nu veniți măcar să ne spuneți că strategia dvs. — eu înțeleg că sindicatele în țara noastră trebuie să fie importante, să protejeze nemunca și oamenii care stau acolo—, dar ca să nu beneficieze copiii noștri de o infrastructură modernizată ca în orice țară… Nu spun Japonia, că deja suntem extratereștri, dar măcar ca în Polonia, dar măcar ca în Ungaria, dar măcar ca în Cehia. Dumneavoastră știți că anul acesta s-a modernizat și s-a dat în folosință modernizarea pentru tren rapid a liniei de cale ferată între Budapesta și Praga, făcută de chinezii ăștia — pe care nu vă place să îi primiți pe la dvs. — pe banii lor? Când o să aveți de gând să îmi spuneți că în strategia dvs. aceste infrastructuri feroviare aveți de gând să faceți parteneriate publice private sau să dați în concesiune altora, care pot să vină cu bani — pentru că dacă vreți ca noi să așteptăm 100 de ani modernizări de linie de cale ferată sau să așteptăm 100 de ani ca să modernizați pentru tren rapid, domnule director, între timp în comunitatea europeană mijlocul ăsta de cale ferată — și de marfă și de călători — a devenit un mod de viață: să te trezești dimineață, să te urci în tren și în 20 de minute sau în 30 de minute să fii la serviciu dintr-un oraș în altul. Ori, noi nu avem nici linie modernizată de cale ferată pentru marfă, nici pentru călători. Nimic nu avem!”, i-a spus Cătălin Rădulescu directorului de Exploatare din CFR SA, Viorel Scurtu.
La rândul său, reprezentantul CFR SA a admis că nu este mulțumit de starea infrastructurii feroviare, dar a apreciat că nu este “ceva de nefăcut” în România, însă compania administrează calea ferată după anumite reguli și legi.
“Da, într-adevăr, sunt CFR-ist de când am terminat facultatea, am studii de specialitate, sunt inginer constructor de căi ferate, drumuri și poduri și nu-mi place cum arată calea ferată românească. Nu consider că e ceva de nefăcut în România, dar trebuie să înțelegeți că suntem în poziția unor administratori, în poziția unei companii care administrează după reguli și după legi. Nu putem să facem PPP-uri pentru că nu avem cum să facem. Sunt convins că nu mai putem rămâne la această stare și că trebuie să găsim soluții. O să ne cerceteze cineva și o să constate cât suntem de vinovați ca persoane sau cât am avut la îndemână mijloacele pentru a face mai mult”, a răspuns Scurtu.
Referitor la numărul de salariați ai companiei, acesta a spus că nu consideră că este prea mare, în condițiile în care CFR SA administrează infrastructura feroviară publică.
“În ceea ce privește numărul de salariați ai companiei CFR SA, eu nu consider că cei 23.000 de angajați ai companiei care are în administrare și în concesiune bunurile publice, respectiv infrastructura feroviară publică, este prea are. Ca în orice sistem, probabil că există și uscături, sunt oameni care își fac mai puțin datoria, dar eu cred că în general nu sunt mulți salariați”, a precizat el.
Reprezentanții companiei CFR SA au fost audiați, miercuri, în Comisia pentru transporturi din Camera Deputaților unde s-a discutat situația administratorului infrastructurii feroviare naționale și strategia sa de investiții. ……………………………………………………….
Articolul de Oana Tilica poate fi accesat in întregime pe pagina web Agerpres