Linia ferată – extremă urgență pentru Oradea

terminal-intermodal-oradea-1În epoca intermodalului, Oradea are nevoie de sprijinul Statului Român. Ministrul Transporturilor promite pornirea investiției pentru electrificarea CFR Oradea – Cluj. Primăria propune un terminal intermodal și pe Borșului.

Electrificarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor (Oradea) este prinsă în masterplanul de transport al României. Cu atât mai mult cu cât în Oradea au sediu două dintre cele mai mari firme de logistică – transport cu activitate în România: H.Essers (Belgia) și Transmec Group (Italia). „Am semnat studiul de fezabilitate pentru electrificarea căii ferate Cluj – Oradea, cu termen de execuție 12 luni. Cum finalizăm SF-ul, la jumătatea anului viitor lansăm procedura de proiectare și execuție, ce se ridică la 480 milioane euro, prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare – n.red.)”, a declarat ministrul Transporturilor, vineri, la Oradea.

Electrificarea liniei CFR Oradea – Cluj este prinsă și în programul de guvernare 2017 – 2020 însă, din păcate, nu apare niciun termen final asumat pentru finalizarea investiției. Cel mai probabil, modernizarea căii ferate va fi finalizată abia după anul 2020.

Primăria Oradea a lansat în 2015 ideea realizării unui terminal intermodal în zona Șoselei Borșului, acolo unde activează compania de logistică H.Essers, cu sediul central la Genk – Belgia, potențial beneficiar direct al unui asemenea terminal, ce avea efecte pozitive și asupra economiei locale. Investiția anunțată de Primăria Oradea este și aceasta prinsă în programul de guvernare, cu 21,44 milioane de euro, dar tot fără termen de finalizare.

Aspect important, Comisia Europeană încurajează transportul feroviar ce are un impact de mediu scăzut: 0,5 kg de emisii CO2 emise pe kilometru de cale ferată, față de 0,88 kg CO2/km pentru transportul rutier. Prin urmare, Guvernul României este obligat să investească în transportul feroviar. Însă, la București, lucrurile se mișcă în continuare foarte încet. Prea încet pentru cei din Nord-Vest.

Intermodalul privat din Oradea Puțină lume știe însă că, începând din 2016, la Oradea funcționează deja un terminal intermodal privat ce face translația între transportul feroviar și rutier, pe relația Europa Vest – Est.

Construit în zona Gării Velenţa. Acesta este dezvoltat de către două societățile internaționale de logistică: P&O Ferrymasters (Marea Britanie) și Transmec Group (Italia), fiind administrat de compania înființată de acestea – Intermodal Vest. Dezvoltatorii dețin propriile lor trenuri, containere, locomotive de manevră și macarale de pregătire a trenurilor, o rețea europeană de birouri și depozite. Prin intermodalul privat de la Oradea, se face legătura de transport feroviar România – Italia (Piacenza), două transporturi tur-retur pe săptămână și România – Belgia (Zeebrugge), trei transporturi tur-retur, cu un timp de tranzit fixat la doar 40 de ore.

Prin cele două rute, se facilitează livrări de marfă și spre alte state, precum Ungaria, Bulgaria, Moldova, Turcia, Grecia, Italia, Elveția, Franța, Irlanda, Marea Britanie, Olanda și Luxemburg.

Proximitatea Centurii Oradea – cea mai modernă din țară, dar și a facilităților de transport feroviar ce vin din Ungaria reprezintă avantaje pentru acest terminal intermodal privat. Un dezavantaj – starea catastrofală a transportului feroviar din România, care se desfășoară în continuare la viteze inacceptabil de mici pentru standardul internațional de transport. Motiv pentru care, din Oradea, transportul este descărcat de pe calea ferată și transportat mai departe, în țară, pe cale rutieră.

Pentru Oradea, electrificarea și modernizarea căii ferate Oradea – Cluj, la pachet cu realizarea celui de-al doilea terminal intermodal, în zona șoselei Borșului – Vama Oradea ar reprezenta consolidarea poziției competitive a municipiului la nivel regional și național, pe segmentul logistică și transporturi. Pentru România, ar însemna o necesară aliniere calitativă, dacă nu la standardul Europei de Vest, atunci măcar la cel al vecinilor maghiari.

Informație preluata de p[e pagina web Bihor on line, unde este si o prezentare video pe care o puteți urmări aici.

De asemenea puteți urmări si o prezentare in limba română

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj