Alstom, CRRC și Siemens vor să ne vândă trenuri de un miliard de euro. Acestea vor avea o viteză maxima de 160 km/h

 

alstom-coradia_nordicAutoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit trei oferte la licitaţia pentru achiziţia a 40 de trenuri noi, destinate inclusiv CFR Călători. Iniţiali, 17 operatori erau interesaţi de mega-contractul scos la bătaie de statul român, cu o valoare estimată la aproape un miliard de euro, în varianta dublării comenzii la 80 de rame.

Cele trei oferte au fost depuse de Alstom Ferroviara Spa, CRRC Qingdao Sifang și Siemens Mobility.

Iniţial, 17 participanţi erau interesaţi de licitaţia ARF, printre care Astra Vagoane Călători, Patentes Talgo, Skoda şi Stadler.

crrc china trenAutoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia a până la 80 de trenuri de călători. Valoarea maximă estimată a contractului este de 4,56 miliarde de lei (957 milioane de euro), adică circa 12 milioane de euro/bucata, inclusiv servicii de mentenanţă.

Licitaţia pentru achiziţia de material rulant nou vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată (la momentul actual) se regăsește în intervalul 1.707.125.000 lei (fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță) – 4.557.130.000 lei (fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță).

Siemens liefert weitere Regionalzüge an Österreichische Bundesbahnen / Siemens delivers additional regional trains to Austrian Federal RailwaysNoile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Operatorul economic care ofertează trebuie să facă dovada că în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii trei ani, a furnizat minim 40 produse similare și a asigurat servicii de mentenanță ale ramelor electrice în valoare de minim 114.288.000 lei, fără TVA, echivalentul a 24.000.000 EUR fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta financiară are o pondere de 80%.

Sursa bizbrasov

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj