Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a readus în discuție proiectul de mutare a Gării de Nord, iar astfel locul șinelor de tren să fie ocupat de proiecte imobiliare, “amenajarea de străzi, de parcuri, de alte obiective utile capitalei”. Avântul primarului este brusc întrerupt de CFR, care spune că un astfel de proiect implică niște costuri uriașe, pe care compania nu este dispusă să le facă.
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a readus în discuţie, într-un interviu acordat DC News, proiectul de mutare a Gării de Nord din Bucureşti.
Edilul a subliniat faptul că mutarea gării mai înspre nord – fără demolarea actualei clădiri care ar putea fi transformată într-un muzeu de exemplu – ar face ca întreaga suprafaţă de teren ocupată în prezent de şinele de cale ferată să fie eliberată.
- “Ar fi o adevărată gură de oxigen pentru Sectorul 1 şi pentru Bucureşti în general, având în vedere faptul că această suprafaţă uriaşă de teren ar putea fi folosită pentru amenajarea de străzi, de parcuri, de alte obiective utile capitalei.
- “Asta mi-am dorit. E un proiect de anvergură, dar trebuie să se pună de acord toate instituțiile, Ministerul Transporturilor, toţi. Trebuie să punem umărul pentru acest proiect. Noi avem două poduri care trec peste calea ferată şi leagă Sectorul 1 de Sectorul 6. Din cele două, unul este în reparaţii în prezent (n.r. – Podul Grant) şi Bucureştiul e efectiv blocat”, a declarat primarul Daniel Tudorache.
- “Din cauza liniilor de cale ferată care duc spre Gara de Nord, Sectorul 1 este tăiat în două, accesul dintr-o parte în alta făcându-se doar prin două poduri. Vorbim de o suprafaţă de teren foarte mare şi foarte valoroasă.
Gândiţi-vă, dacă CFR ar muta gara şi ar vinde acest teren, ar câştiga bani buni pentru investiții. Automat, Gara de Nord ar rămâne în picioare şi ar fi transformată în muzeu.
Nu şi-a pus nimeni, niciodată, problema ca aceasta să dispară. Dar toate liniile care taie în două Sectorul pot fi desfiinţate, iar terenul poate fi folosit. Trebuie, odată și odată, să ne concentrăm asupra acestui proiect şi să mutăm gara”, declarat la sfârșitul anului 2018 primarul Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, pentru dcnews.ro.
La solicitarea jurnalistului realitatea.net Cristian Otopeanu, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a venit cu un răspuns pe care îl redăm integral:
“La momentul de față, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în calitate de administrator al infrastructurii feroviare, nu are în plan mutarea Gării de Nord de pe amplasamentul existent, însă putem menționa că relocarea stației ar implica nu numai mutarea acesteia, ci și mutarea tuturor unităților feroviare cu anexe, din care amintim:
- Depoul București Călători (cel mai mare depou de locomotive din România;
- Stația CF București Grivița (cea mai mare stația tehnică din România);
- Revizia de vagoane București Grivița;
- Remiza de locomotive București Basarab;
- Stația tehnică București Basarab;
- serie de alte unități feroviare
Menționăm că mutarea Gării de Nord într-o zona periferică a Capitalei ar implica o pierdere majoră de călători, datorată lipsei de accesibilitate la mijloacele de transport în comun, precum și relocarea stației București Triaj (cel mai mare triaj din România).
De asemenea facem precizarea că mutarea Gării de Nord presupune o acțiune de mare anvergură, care ar implica costuri majore și ar trebui stabilit cine își asumă aceste costuri”.
Articol de Iulian Budișan publicat pe pagina realitatea.net