CE a aprobat Germaniei un ajutor în valoare de peste 2,5 miliarde EURO pentru a sprijini operatorii feroviari de transport de mărfuri și călători

logo_European CommissionComisia Europeană a aprobat, la 2 august, în conformitate cu normele UE de ajutor de stat, două scheme germane care sprijină sectorul feroviar de marfă și sectorul feroviar de călători pe distanțe lungi în contextul focarului de coronavirus.

Sprijinul acordat în cadrul schemelor va lua forma unei reduceri a tarifelor plătite de companiile feroviare pentru accesul la infrastructura feroviară atât în sectoarele feroviare de marfă, cât și în cele feroviare pe distanțe lungi. Astfel, măsurile vor contribui la prevenirea pierderii cotelor de piață ale transportului feroviar față de modurile de transport concurente.

Prima măsură, care are un buget estimat la 2,1 miliarde EURO, va scuti operatorii feroviari pe distanțe lungi de aproximativ 98% din taxele de infrastructură plătite în perioada 1 martie 2020 – 31 mai 2022.

A doua măsură modifică un ajutor existent, schema din 2018 pentru sprijinirea operatorilor de transport feroviar de marfă din Germania. Cu un buget estimat la 410 milioane EURO, modificarea sporește sprijinul cu aproximativ 98% din tarifele de infrastructură plătite de operatorii de transport feroviar de marfă în perioada 1 martie 2020 – 31 mai 2021.

Comisia a constatat că măsurile sunt benefice pentru mediu și pentru mobilitate, deoarece acestea sprijină transportul feroviar, care este mai puțin poluant decât transportul rutier, reducând totodată și aglomerați rutieră. Reducerea tarifelor pentru infrastructură este în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/1429, care permite și încurajează statele membre să autorizeze temporar reducerea, renunțarea sau amânarea taxelor pentru accesarea infrastructurii feroviare sub costuri directe. În consecință, Comisia a concluzionat că măsurile sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei din 2008 privind ajutoarele de stat pentru întreprinderile feroviare („Orientările feroviare”). Vicepreședintele executiv,

Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Măsurile aprobate astăzi vor ajuta operatorii feroviari de transport de mărfuri și de călători din Germania să reziste situației dificile cauzate de focarul de coronavirus. Măsurile vor contribui la menținerea competitivității feroviare în comparație cu alte moduri de transport, în conformitate cu obiectivele Acordului verde european. Continuăm să lucrăm cu toate statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare cât mai repede și mai eficient posibil, în conformitate cu normele UE.”

Prelucrare după Comisia Europeană

Distribuie:

Mai multe postari

Timite un mesaj